Home » Natură » Lacul Baikal, cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, încărcat de gunoaie

Lacul Baikal, cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, încărcat de gunoaie

Lacul Baikal, cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, încărcat de gunoaie
Publicat: 20.10.2019
Lacul Baikal, din sudul Siberiei, este plin de gunoaie şi PET-uri, iar recent a început o acţiune de ecologizare a lui.

Cu o suprafaţă de 31.500 km pătraţi şi o adâncime de 1.640 metri (care îl face cel mai adânc din lume), Lacul Baikal este cea mai mare rezervă de apă dulce din lume (23.000 km cubi). Amploarea pe care a luat-o turismul în ultimii ani în această zonă a făcut ca lacul să se încarce cu gunoaie şi PET-uri, potrivit Rador.

„În ultimii ani, numărul turiştilor, atât ruşi, cât şi străini, care vizitează Lacul Baikal, a crescut considerabil. Se construiesc multe hoteluri, care cresc ca ciupercile după ploaie, nimănui însă nu-i pasă cu adevărat de staţiile de epurare”, a atras recent atenţia Serghei Ivanov, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei responsabil de protecţia mediului.

Potrivit acestuia, situaţia Lacului Baikal stârneşte îngrijorare deoarece principala problemă este lipsa unui program federal de ecologizare, care să conţină acţiuni concrete de ecologizare a lacului şi a zonelor din împrejurimi.

De asemenea, el a atras atenţia asupra problemei creării zonelor de recreere, turiştii campează în locuri nepermise şi apoi pleacă fără să adune gunoaiele.

Săptămâna aceasta, în zonă a început o amplă acţiune de ecologizare efectuată de voluntari. Totodată, comisarii Gărzii de Mediu au demarat cea mai amplă acţiune de control în zonă, iar rezultatele vor dezvălui unde există probleme reale. 

Depozitele de gunoi vor fi ridicate de voluntari, iar operatorii economici, care nu au încheiat contracte de salubrizare, pensiuni care nu au un plan de management al deşeurilor şi persoane fizice care aruncă gunoiul la întâmplare, vor fi amendaţi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase