Home » Natură » Corpul păsărilor se micşorează în timp ce aripile se măresc din cauza schimbărilor climatice

Corpul păsărilor se micşorează în timp ce aripile se măresc din cauza schimbărilor climatice

Corpul păsărilor se micşorează în timp ce aripile se măresc din cauza schimbărilor climatice
Publicat: 08.12.2019
Schimbările climatice micşorează trupurile păsărilor şi le măreşte anvergura aripilor, arată un studiu care a analizat 52 de specii de zburătoare.

Cercetătorii au luat în considerare nu mai puţin de 70.716 exemplare din 52 de specii de păsări migratoare din America de Nord. Dimensiunile păsărilor au fost înregistrate pe o perioadă de patru decenii.

Păsările studiate au murit după ce au lovit clădiri din Chicago. Savanţii susţin că este cel mai mare studiu de acest gen efectuat vreodată şi a încercat să surprindă modul în care vietăţile s-au adaptat schimbărilor climatice, potrivit Mediafax.

„Am descoperit că aproape toate speciile se micşorează”, a explicat Brian Weeks, profesor asistent la şcoala de mediu şi dezvoltare durabilă de la Universitatea din Michigan.

„Speciile studiate au fost foarte diferite dar transformările acestora au avut acelaşi tipar. Modul în care acest model persistă este şocant”, a arătat specialistul.

Profesorul a afirmat că studiile dedicate efectului pe care îl au schimbările climatice asupra vieţuitoarelor se orientează, de obicei, asupra modificărilor ritmului de viaţă sau în dimensiunile teritoriului acoperit de anumite păsări sau mamifere. Acest studiu s-a concentrat asupra schimbărilor morfologice suferite de păsări pe fondul schimbărilor climatice.

Oasele inferioare sunt mai mici

Datele au fost adunate de un singur cercetător, Dave Willard.

Cercetarea a relevat faptul că din 1978 până în 2016, segmentul osos inferior prelevat de la piciorul diferitelor păsări, un indiciu al dimensiunilor corpului păsării, s-a scurtat cu până la 2,4%. În aceeaşi perioadă de timp, lungimea aripilor a crescut cu 1.3%.

Informaţiile adunate sugerează că micşorarea dimensiunii corpurilor păsărilor ar fi provocată de creşterea temperaturilor.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Ecology Letters.

Cercetătorii au descoperit în 2014 că şi caprele de munte par să se micşoreze din cauza temperaturilor în creştere. Un alt studiu a tras concluzii asemănătoare privind dimensiunile tot mai mici ale salamandrelor pe fondul schimbărilor climatice.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase