Home » Natură » Femeile nu trăiesc mai mult doar în cazul speciei noastre. Se întâmplă şi la alte mamifere

Femeile nu trăiesc mai mult doar în cazul speciei noastre. Se întâmplă şi la alte mamifere

Femeile nu trăiesc mai mult doar în cazul speciei noastre. Se întâmplă şi la alte mamifere
Publicat: 18.04.2020
Un studiu recent a descoperit că disparităţile legate de speranţa de viaţă între cele două sexe se păstrează în toată clasa mamiferelor.

Atunci când vorbim de speranţa de viaţă a oamenilor, ştim cu siguranţă că aceasta a crescut de-a lungul timpului, în mod evident, aceasta diferă în prezent de la ţară la ţară, dar un aspect care nu s-a schimbat este cel al disparităţii dintre sexe. Astfel, femeile trăiesc, în medie, cu 6-8 ani mai mult decât bărbaţii şi 9 din 10 persoane care ajung la vârsta de 110 ani sunt femei. Un studiu publicat recent arată că această disparitate nu este specifică doar oamenilor, ea putând fi întâlnită în întreaga clasă a mamiferelor, notează Science Alert.

„Ştim de mult timp că, în general, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar am fost surprinşi să constatăm că diferenţa în speranţa de viaţă între sexe este şi mai accentuată la mamiferele sălbatice decât la oameni”, explică Tamás Székely, specialist în biologie evolutivă al Universităţii Bath, Regatul Unit.

Prin compararea datelor demografice ale 101 specii incluse în acest studiu, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că diferenţele legate de speranţa de viaţă pot fi identificate în cazul a 60% dintre speciile de mamifere şi că femelele trăiesc în medie cu 18,6% mai mult faţă de masculii speciei.

Teoriile care să explice aceste diferenţe implică genetica, dar şi stilul şi mediul de viaţă, exclud însă posibilitatea ca femelele şi masculii să îmbătrânescă într-un ritm diferit. „Astfel, durata de viaţă adultă mai lungă la femei nu implică în mod sistematic o rată mai mică de îmbătrânire, ci poate rezulta pur şi simplu din mortalitate mai mică la toate vârstele”, concluzionează acest studiu.

Comportamentele care diferenţiază masculii de femele

Unii cercetători au teoretizat că aceste diferenţe pot fi puse pe seama comportamentelor mai periculoase ale masculilor atunci când îşi aleg un partener, făcând referire la conflictele între masculi pentur a-şi alege cele mai bune partenere. Totuşi, datele produse de către acest studiu nu susţin această teorie şi indică faptul că, cel mai probabil, în acestă situaţie ar trebui luate în considerare comportamentele care diferenţiază masculii de femele. Cercetătorii fac trimitere la lei, unde femelele vânează în grup, în timp ce masculii sunt singuratici şi nu au acelaşi acces la resurse precum grupurile de leoaice.

Un alt studiu, efectuat pe 229 specii, din mai multe clase de animale: insecte, peşti, păsări şi mamifere, a descoperit că un organism care posedă doi cromozomi sexuali de acelaşi tip au o şansă mai mare de supravieţuire. Această descoperire este valabilă în cazul mamiferelor, dar nu şi în cazul păsărilor, unde masculii au doi cromozomi ZZ şi trăiesc mai mult decât femelele.

Cele două studii citate: Sex differences in adult lifespan and aging rates of mortality across wild mammals şi The sex with the reduced sex chromosome dies earlier: a comparison across the tree of life au fost publicate în PNAS, respectiv, în Biology Letters.

Citeşte şi:

Şansa mamiferelor a fost dispariţia dinozaurilor. Ce stă la baza diversităţii speciilor de mamifere?

Mamiferele de pe Pământ s-au micşorat considerabil, iar oamenii sunt de vină pentru acest fenomen

Un nou studiu genetic poate rescrie istoria evoluţiei mamiferelor, inclusiv a omului

Implicarea taţilor în creşterea puilor a cauzat apariţia mamiferelor cu creier mare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase