Home » Natură » Motivul pentru care liliecii sunt responsabili pentru atâtea boli, inclusiv pentru coronavirus

Motivul pentru care liliecii sunt responsabili pentru atâtea boli, inclusiv pentru coronavirus

Liliecii sunt sursa multor virusuri / Credit foto: Pixabay
Publicat: 16.05.2020
Multe aspecte ale pandemiei de COVID-19 sunt încă necunoscute, dar cel mai probabil noul coronavirus a provenit de la lilieci, iar apoi s-a răspândit la un alt animal care la rândul său l-a dat mai departe la oameni.

COVID-19 nu este prima boală provenită de la micile mamifere zburătoare care face ravagii în rândul oamenilor. Alte coronavirusuri cunoscute de cercetători care provoacă boli grave – precum SARS şi MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) – au fost asociate cu liliecii. Un studiu recent arată că liliecii şi coronavirusurile au continuat să evolueze împreună milioane de ani, însă e destul de rar ca specii diferite de lilieci să se infecteze unele pe altele, scrie Popular Science.

Liliecii sunt gazde naturale şi pentru alţi patogeni cunoscuţi precum virusurile care provoacă Ebola sau Nipah. Liliecii par să ofere „adăpost” pentru un număr semnificativ de virusuri care pot infecta oamenii.

Aşadar, care este motivul pentru care liliecii poartă cu ei atâtea virusuri?

Cercetătorii au identificat câteva posibile explicaţii – însă niciuna dintre acestea nu înseamnă că ar trebui să trăim cu teamă de lilieci sau să îi învinuim pentru răspândirea Covid-19.

Liliecii au unele caracteristici unice care le-ar putea permite să devină gazde pentru o multitudine de virusuri. Aceste mamifere sunt „extraordinar de sociale” şi petrec mult timp îngrămădite unele lângă altele. Pe timpul verii, cea mai mare colonie de lilieci din lume pătrunde în peştera Bracken din Texas, reunind peste 15 milioane de lilieci mexicani fără coadă (Tadarida brasiliensis).

Tocmai datorită acestui mod gregar de viaţă, liliecii au dezvoltat un sistem imunitar puternic pentru a supravieţui. Acest scut protector le permite să poarte virusuri fără să se îmbolnăvească sau chiar să reziste în faţa unor boli mortale precum rabia mai mult faţă de alte mamifere.

Totuşi, această protecţie naturală îşi pierde din intesitate doar atunci când liliecii intră în hibernare pe timpul iernii, pentru a-şi conserva energia.

Pe lângă acest sistem imunitar puternic, liliecii sunt şi singurele mamifere care pot zbura. Este posibil ca zborul să le ofere liliecilor un antrenament atât de solicitant încât corpurile lor se încălzesc destul de mult pentru a se lupta cu virusurile în timp ce zboară, la fel cum şi febra ajută împotriva infecţiilor.

Toţi aceşti factori combinaţi – comportamentul lor super social, adaptarea la un metabolism foarte performant şi sistemul imunitar puternic – creează „furtuna perfectă” pentru adăpostirea şi răspândirea bolilor şi a virusurilor.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oameni

Liliecii, câinii şi pisicile se vând din nou în pieţele din China

Coronavirusul s-a transmis de la liliac, dar a existat şi o gazdă intermediară

Ruşii au primit de la americani o tulpină nouă de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase