Home » Natură » Imagini cu primii zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş, la 200 de ani după dispariția lor

Imagini cu primii zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş, la 200 de ani după dispariția lor

Imagini cu primii zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş, la 200 de ani după dispariția lor
Credit foto: Conservation Carpathia
Publicat: 28.05.2020

Primele imagini cu cei opt zimbri eliberați  în Munţii Fagăraş, după 200 de ani de la dispariţia lor din zonă.

Opt zimbri eliberați recent în Munţii Fagăraş, după 200 de ani de la dispariţia lor din zonă, au fost imortalizați în fotografii.

Zimbri au fost aduşi în România în urmă cu 7 luni dintr-o rezervaţie din Germania şi din Munţii Carpaţi din Polonia. Animalele au fost ținute 30 de zile au fost în carantină, apoi au fost eliberate într-un ţarc de 130 de hectare.

„Şi-au stabilit o ierarhie în cadrul grupului, au început să exploateze suprafaţa ţarcului în căutare de hrană şi au învăţat să reacţioneze la apariţia prădătorilor” spune biologul Adrian Aldea, citat de Mediafax.

Numărul zimbrilor liberi urmează să crească

Proiectul este derulat de Fundaţia Conservation Carpathia care monitorizează animalele şi îşi propune să elibereze încă 70 de exemplare până în 2024, în trei zone diferite.

Planul este ca turmele să se întâlnească şi să se reproducă în libertate.

Poienile şi pădurile vor fi menţinute prin păşunatul zimbrilor. Dacă se vor apropia de sate, zimbri vor fi împinşi de rangeri spre zonele sălbatice. De obicei, zimbri sunt ruşinoşi şi se retrag când văd oameni, dar nu se știe mereu cum reacţionează animalele sălbatice.

Dispăruți total din România în urmă cu 200 de ani, zimbrii au fost reintroduşi în țara noastră în 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia şi ţinute într-o rezervaţie din Haţeg. Abia după 1999 s-au făcut eforturi pentru introducerea zimbrilor în libertate.

Un astfel de proiect în derulare este și cel din Munţii Ţarcului, în comuna Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Demarat în 2011, prin intermediul WWF România şi Rewilding Europe, proiectul este derulat cu finanțare de la Comisia Europeană.

În această zonă au fost reintroduși primii zimbri, în mai 2014. În prezent, în Măgura Zimbrilor din Armeniş, trăiesc peste 30 de zimbri, majoritatea fiind în libertate.

Vă recomandăm să citiți și:

Zimbrii din Neamţ care înfruntă stratul gros de zăpadă – VIDEO

Nouă zimbri suedezi au fost aduşi în Munţii Ţarcu

Un nou studiu tulburător arată cum se practică canibalismul în regatul animalelor

Ce animale de companie sunt mai inteligente? Câinii sau pisicile? Răspunsul oamenilor de ştiinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase