Home » Natură » Sute de elefanți au murit recent și nimeni nu știe de ce s-a întâmplat asta

Sute de elefanți au murit recent și nimeni nu știe de ce s-a întâmplat asta

Sute de elefanți au murit recent și nimeni nu știe de ce s-a întâmplat asta
Sursa foto: Twittert @animalsinnocent
Publicat: 06.07.2020

Peste 350 de elefanți au murit în Botswana de Nord în condiții misterioase. Incidentul a fost descris de oamenii de știință ca fiind un „dezastru de conservare”.

GALERIE FOTO

Mai mulți elefanți morți au fost anunțați în Delta Okavango la începutul lunii mai, 169 de indivizi murind până la sfârșitul lunii. Până la jumătatea lui iunie, numărul s-a dublat, cu peste 70% dintre decese având loc în apropiere de surse de apă, potrivit unor surse locale care doresc să rămână anonime.

„Este vorba despre o moarte în masă, iar un astfel de incident nu a mai fost văzut de foarte mult timp. În afara deceselor cauzate de secetă, nu cunosc să se mai fi întâmplat așa ceva vreodată”, a declarat dr. Niall McCann, directorul organizației de caritate National Park Rescue din Marea Britanie.

Sute de elefanți mor în condiții misterioase în Botswana de luni de zile

Guvernul din Botswana nu a testat încă nicio mostră așa că nu există informații despre cauza deceselor sau dacă animalele ar putea fi un pericol pentru sănătatea oamenilor. Cele două posibilități principale sunt otrăvirea sau un patogen necunoscut. Antraxul a fost considerat inițial cea mai probabilă cauză, însă a fost infirmat ulterior.

Martorii locali spun că unii elefanți au fost văzuți în timp ce mergeau în cerc, ceea ce sugerează o tulburare neurologică. „Dacă ne uităm la carcase, unii dintre ei au căzut direct pe față, ceea ce indică o moarte foarte rapidă. Alți elefanți mor mai încet. Așadar, este foarte dificil să știm cu certitudine cu ce toxină avem de-a face”, a mai spus McCann.

Tot mai mulți elefanți vor continua să moară

Elefanți de toate vârstele și de ambele sexe au murit. Mai mulți elefanți vii au fost văzuți, însă arătau slăbiți, ceea ce sugerează că tot mai mulți vor muri în următoarele săptămâni. Totodată, numărul real al deceselor va fi probabil mult mai mare pentru că leșurile sunt greu de găsit, informează The Guardian.

Intoxicația cu cianură, substanță folosită deseori de braconierii din Zimbabwe, rămâne o posibilitate. Totuși, animalele necrofage nu par să moară după ce se hrănesc cu leșurile elefanților. Potrivit localnicilor, mai puțini vulturi decât de obicei au apărut în jurul cadavrelor, însă niciunul nu a prezentat un comportament neobișnuit. „Nu există niciun precedent care ar putea arăta că acest fenomen este natural. Însă, fără testele potrivite, nu vom ști niciodată”, a mai explicat McCann.

Posibilitatea infectării cu COVID-19 a fost vehiculată, însă acest lucru este puțin probabil.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Moarte înfiorătoare. O femelă elefant însărcinată a mâncat un ananas plin cu petarde

Tot ce trebuie să ştii despre elefanţi, cele mai mari animale de uscat

Cum îşi învaţă un elefant din Thailanda puiul să fure mâncare din maşini – VIDEO

Fotografia virală cu elefanţii care s-au îmbătat şi au adormit după ce au băut 30 de litri de alcool e falsă. Ce s-a întâmplat de fapt

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase