Home » Natură » Ultima calotă glaciară intactă din Canada a dat naștere unui iceberg imens

Ultima calotă glaciară intactă din Canada a dat naștere unui iceberg imens

Ultima calotă glaciară intactă din Canada a dat naștere unui iceberg imens
Publicat: 13.08.2020

Ruperea calotei glaciare a dus la formarea unui iceberg de mărimea orașului Manhattan.

Intră în GALERIA FOTO!

Oamenii de știință din Canada anunță faptul că ultima calotă glaciară intactă din țara lor s-a fragmentat. Acest eveniment a dus la formarea unui iceberg care a fost comparat cu orașul Manhattan ca dimensiune din calota care avea o vechime de peste 4.000 de ani, notează Science Alert.

La baza acestei fragmentăria calotei glaciare se află, în mod deloc surprinzător, încălzirea globală, temperaturile din regiune fiind în această vară cu cinci grade Celsius mai mari față de media din intervalul 1980-2010.

Canadian Ice Service explică într-un anunț pe Twitter că spargerea calotei glaciare se datorează creșterii temperaturilor medii, vânturilor din largul oceanului, dar și apei la care corpul de gheață a fost expus.

Calota glaciară Milne

Imaginile din satelit indică faptul că aproximativ 43 din suprafața calotei Milne, de pe insula Ellesmere, Canada, s-a fragmentat în zilele de 30-31 iulie ale acestui an.

Spre deosebire de ghețari, care stau deasupra pământului, calotele glaciare plutesc în ocean. Acestea au vechimi de sute până la mii de ani și sunt mai groase decât gheața care se formează pe mare.

Zona arctică se încălzește mult mai rapid față de la restul lumii, un fenomen pe care oamenii de știință îl numesc „amplificare polară”. Din această cauză, calotele glaciare de la poli se topesc de șase ori mai rapid față de anii 1990.

În Canada, exista o calotă de gheață care se întinde pe coasta de nord a insulei  Ellesmere, dar încălzirea globală a determinat dispariția acesteia. Din această cauză, în anul 2005, Milne rămăsese singura calotă glaciară intactă. Oamenii de știință speculau faptul că amplasarea acestui corp de gheață, în fiordul Milne, îl va proteja.

Citește și:

Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire

Statisticile nu prezintă numărul real a deceselor cauzate de încălzirea globală

Oraşele subterane ar putea să reprezinte o soluţie de avarie pentru încălzirea globală

Cum arată, de fapt, încălzirea globală? NASA tocmai ce a publicat o imagine care spune totul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase