Home » Natură » Prima scurgere activă de metan a fost descoperită în Antarctica. Oamenii de știință sunt „incredibil de îngrijorați”

Prima scurgere activă de metan a fost descoperită în Antarctica. Oamenii de știință sunt „incredibil de îngrijorați”

Prima scurgere activă de metan a fost descoperită în Antarctica. Oamenii de știință sunt „incredibil de îngrijorați”
Sursa foto: Royal Society Publishing Journals
Publicat: 24.07.2020

Prima scurgere activă de metan din fundul marin de pe Antarctica a fost dezvăluită de către cercetători.

GALERIE FOTO

Oamenii de știință au mai descoperit că microbii care consumă de regulă gazul puternic cu efect de seră înainte să ajungă în atmosferă au atins un număr foarte mic după cinci ani, astfel că gazul a putut scăpa.

Cantități vaste de metan ar fi depozitate sub fundul marin din Antarctica. Gazul ar putea începe să se scurgă pe măsură ce criza climatică încălzește oceanele, o posibilitate despre care cercetătorii au spus că este „incredibil de îngrijorătoare”.

„Nu sunt vești bune”

Motivul pentru apariția noii infiltrații rămâne deocamdată un mister, însă cel mai probabil nu are legătură cu încălzirea globală, pentru că locul în care a fost descoperită, Marea Ross, nu s-a încălzit semnificativ încă.

Cercetările sunt extrem de importante pentru modelele climatice, care la acest moment nu au în vedere o întârziere în consumul microbian al metanului.

Infiltrația activă a fost văzută prima oară, din întâmplare, de scafandri în 2011, însă oamenii de știință s-au întors abia în 2016 la fața locului pentru a studia fenomenul, înainte să înceapă testele în laborator.

„Întârzierea consumului microbian al metanului este cea mai importantă descoperire. Nu sunt vești bune. A fost nevoie de mai mult de cinci ani ca microbii să apară. Chiar și atunci, metanul a continuat să se scurgă rapid din fundul marin”, a explicat Andrew Thurber, coordonatorul cercetărilor, de la Oregon State University.

Punct de cotitură pentru încălzirea globală

Eliberarea de metan din depozitele submarine înghețate sau din regiunile cu permafrost este unul dintre punctele de cotitură care îi îngrijorează pe oamenii de știință. Astfel de evenimente au loc atunci când un anumit impact al încălzirii globale devine de neoprit, transmite The Guardian.

„Ciclul de metan este ceva ce ar trebui să ne îngrijoreze pe noi toți. Eu cred că este incredibil de îngrijorător”, a mai spus Thurber.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire

Ne pierdem pădurile bătrâne. Cercetătorii au analizat ultimii 100 de ani de intervenție umană asupra copacilor lumii

ONU recunoaște pentru prima oară că schimbările climatice reprezintă un factor major în criza refugiaților

Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase