Home » Natură » Peștele care se plimbă este mai comun decât crezi. Au fost găsite 11 specii noi

Peștele care se plimbă este mai comun decât crezi. Au fost găsite 11 specii noi

Peștele care se plimbă este mai comun decât crezi. Au fost găsite 11 specii noi
Credit foto: New Jersey Institute of Technology (NJIT)
Publicat: 10.09.2020

Peștii care merg sunt ceva neobișnuit pentru majoritatea oamenilor, însă aceste creaturi sunt reale.

În 2016, cercetători de la Institutul de Tehnologie din New Jersey (NJIT) au descoperit o specie rară de pești care poate să meargă pe sub apă. Acest pește plimbător este cunoscut sub numele de Cryptotora thamicola, trăiește într-o peșteră inundată din Thailanda și nu are ochi.

Cercetătorii au remarcat atunci și faptul că acești pești înoată în apa curgătoare și își folosesc aripioarele pentru a merge și a urca pe pietrele din interiorul peșterii.

Patru ani mai târziu, o echipă mixtă de cercetători a descoperit că există 11 specii de pești cu aceeași abilitate, dincolo de rechinul umblător găsit în Australia la începutul acestui an.

Folosind tomografia computerizată, cercetătorii au putut analiza structurile pelvine ale speciilor de pești și au confirmat că ar putea merge, precum Cryptotora thamicola din peștera thailandeză.

Similarități cu tetrapodele

Cercetătorii au mai aflat că acești 11 pești care pot să meargă au o conexiune mai robustă a vertebrelor sacrale, care susține înotătoarele și coloana vertebrală, ceea ce le permite să meargă pe uscat cu o secvență laterală asemănătoare unui tetrapod.

Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Institutul de Tehnologie din New Jersey, Muzeul de Istorie Naturală din Florida, Universitatea de Stat din Louisiana și Universitatea Maejo din Thailanda care au analizat 29 de specii de pești.

Aceste 11 specii de pești care pot merge fac parte dintr-o familie care trăiește în toată Asia de Sud-Est, notează Science Times.

Vă recomandăm să citiți și:

Extinderea canalelor maritime duce la  popularea lor cu specii de pești invazive

Motivul pentru care evoluția a șters complet o parte a sistemului imunitar al acestor pești

Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

Cât de periculoase pot fi căpșunile. Sunt printre crudităţile cele mai „otrăvite” cu pesticide

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase