Home » Natură » Misterul culorilor nemaipomenite ale tarantulelor ar fi fost, în sfârșit, rezolvat

Misterul culorilor nemaipomenite ale tarantulelor ar fi fost, în sfârșit, rezolvat

Publicat: 02.10.2020

Tarantulele nu sunt doar negre sau maronii. Acești păianjeni mari și păroși pot avea nuanțe uimitoare de albastru, verde, mov și roșu.

Tarantulele sunt cel mai active la amurg, ceea ce înseamnă că sunt animale „crepusculare”, atunci când culorile vibrante sunt mai greu de observat, cel puțin pentru noi. Până acum, cercetătorii nu au știut dacă tarantulele își pot vedea propriile culori fabuloase în semi-întuneric.

Acum, însă, un nou studiu sugerează că tarantulele pot vedea culorile la fel de bine ca frații lor care sunt mai activi în timpul zilei, cercetările chiar sugerând funcțiile pe care le-ar putea avea două culori comune în rândul tarantulelor, anume verde și albastru.

Tarantulele pot vedea cu adevărat culori

În noul studiu, cercetătorii au analizat 37 de genuri de tarantule din întreaga lume și au măsurat spectrul culorilor, au notat trăsături specifice de comportament și au analizat istoria lor evoluționară.

Deși nu știm deocamdată cât de bine văd aceste creaturi culorile în întunericul nopții, oamenii de știință au descoperit că tarantulele au o mulțime de tipuri de gene „opsin”, care produc proteine „​​opsin”, găsite în celulele fotoreceptoare și care ajută animalele să vadă culoarea.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea tarantulelor au aproape un întreg set de astfel de gene găsite la păianjeni activi în timpul zilei, cum ar fi păianjenul păun, sugerând astfel că tarantulele pot vedea cu adevărat culori.

Funcția precisă deținută de albastru rămâne deocamdată necunoscută

De asemenea, oamenii de știință au analizat dacă un anumit comportament al acestor creaturi ar putea fi legat de albastru și verde, culorile distincte pe care le poartă tarantulele.

„Deși funcția precisă pe care albastru o deține rămâne neclară, rezultatele noastre sugerează că tarantulele ar putea vedea aceste culori, așa că alegerea partenerului este o posibilă explicație”, a declarat Saoirse Foley, biolog la Carnegie Mellon University, potrivit Science Alert.

De asemenea, cercetătorii au mai arătat că albastrul s-a pierdut de-a lungul evoluției mai des la speciile de tarantule, în timp ce verdele a apărut doar de câteva ori, însă atunci când a apărut nu a mai dispărut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pânzele de păianjeni sunt pline cu neurotoxine care pot controla sau chiar ucide prada

O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit

10 lucruri inedite, pe care nu le-ai auzit niciodată, despre păianjeni

Trebuie sau nu trebuie să omori păianjenii din casă?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase