Un experiment confirmă o teorie veche de 30 de ani. Cum poate o plantă să-și amintească o atingere

27 12. 2020, 18:00

Multe animale mănâncă plante. Unele plante mănâncă animale. Deși primul scenariu nu este neobișnuit, al doilea încă mai ascunde anumite mistere, chiar și pentru oamenii de știință.

Spre exemplu, cum știe o plantă cum și când să mănânce un animal?

În cazul plantei carnivore Dionaea muscipula (Venus Flytrap), una dintre cele mai faimoase și captivante plante carnivore din lume, totul se rezumă la momentul potrivit. Fie că ești o muscă sau un păianjen, un gândac sau o lăcustă, sincronizarea este absolut crucială dacă vrei să eviți să devii un prânz delicios.

Asta pentru că această plantă carnivoră are nevoie aproape mereu de doi stimuli succesivi pentru a reacționa. Firele senzoriale de păr din interiorul plantei au nevoie să simtă prada în regiunea „gurii” de două ori înainte să reacționeze și să închidă „gura”, iar amândouă contactele trebuie să aibă în loc într-un interval de 30 de secunde.

Cum poate o plantă fără creier să-și amintească ceva?

Dacă intervalul dintre prima și a doua atingere este mai lung de 30 de secunde, planta „uită” complet prima atingere. Însă, cum poate o plantă fără creier să-și amintească ceva și cum își dă seama când au trecut 30 de secunde?

Acestea sunt întrebări importante, iar oamenii de știință aproape că au reușit să răspundă în urmă cu 30 de ani atunci când cercetătorii germani au sugerat că reacția plantei este declanșată de o creștere în calciul ionic al plantei, în timp ce două contacte senzoriale succesive duc concentrația de calciu peste limita necesară pentru a închide „gura”.

Ce stă la baza puterii plantei de a uita și a-și aminti

A fost nevoie de 30 de ani, însă, avem, în sfârșit, confirmarea experimentală a acelei teorii, care nu a putut fi testată în anii 1980, scrie Science Alert.

Oamenii de știință de la Institutul Național pentru Biologie (NIBB) din Japonia au reușit să arate concentrațiile de calciu din plantă pentru a demonstra că, de fapt, substanța chimică stă la baza puterii plantei de a uita și a-și aminti.

În timpul experimentelor, cercetătorii au observat că atunci când un fir senzorial era atins, începea aproape instant să străluească, valul fluorescent apoi răspândindu-se pe restul plantei, dezvăluind astfel creșterea temporară de calciu. Dacă un alt contact nu era simțit destul de repede, în aproximativ 30 de secunde, concentrațiile de calciu dispăreau, practic spunându-i plantei să se retragă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum au devenit carnivore unele specii de plante. Anomalia genetică din urmă cu 70 de milioane de ani

Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane

Oamenii de știință au arătat procesul prin care plantele cu flori au ajuns să domine Pământul

Una dintre cele mai periculoase plante se găsește în Australia. Durerea provocată de aceasta poate dura chiar și zile