Home » Natură » Ultima girafă albă rămasă în Kenya

Ultima girafă albă rămasă în Kenya

Publicat: 23.11.2020
Credit foto: Ishaqbini Hirola Community Conservancy

Ultima girafă albă rămasă în Kenya a primit un GPS de urmărire pentru a putea fi protejată de braconieri. Dispozitivul a fost montat pe unul dintre coarnele sale și va oferi date în fiecare oră despre locul în care se află girafa.

La începutul acestui an, reprezentanții Ishaqbini Hirola Community Conservancy, o organizație care supraveghează viața sălbatică în zonă, au anunțat pierderea singurei girafe albe feminine cunoscute și a puiului său, ambele animale fiind ucise de braconieri. Potrivit directorului organizației, Mohammed Ahmednoor, familia a fost subiectul unor studii genetice și cercetări asupra girafelor albe, în timp ce a stimulat și turismul în zonă.

Animalul care a primit GPS este un mascul și este singura girafă albă care a rămas în Kenya.

Girafele albe au fost raportate pentru prima dată în Kenya în 2017, atunci când femela și-a făcut apariția alături de puiul ei. Cei doi sufereau de o mutație genetică rară, numită leucism, ceea ce făcea ca celule pielii să nu aibă pigmentare și astfel să fie o culoare alb pal și neuniformă. Este diferită de albinismul de la oameni, care afectează și pigmentul țesutului. Girafele aveau însă ochi negri.

Oamenii de știință au spus că starea pielii nu duce la dezavantaje genetice în ceea ce privește supraviețuirea lor. Leucismul a fost văzut și la un elan suedez, la lei albi și la pinguini albi.

Raritatea care le pune în mare pericol

Potrivit National Geographic, „raritatea și exclusivitatea se numără printre factorii determinanți ai comerțului ilegal cu animale sălbatice”. În același timp, imaginile video postate pe rețelele sociale permit spectatorilor să admire creaturile rare, dar cresc și riscul de a fi găsite de vânători ilegali. Braconierii vânează de obicei girafele pentru pieile, carnea și alte părți ale corpului.

În 2016, Parcul Național Tarangire din Tanzania a raportat existența unui pui alb de girafă Masai, pe care l-au numit Omo. Parcul este dotat cu o serie de măsuri anti-braconaj, cum ar fi drone și câini de urmărire. Cu toate acestea, nu există date recente despre Omo.

Ultimele date, din 2016, arătau că, la nivel global, au mai rămas în jur de 68.000 de girafe, potrivit Science Times.

În afară de braconajul ilegal, alte amenințări la adresa girafelor sunt extinderea fermelor pentru creșterea animalelor și tulburările umane, cum ar fi războiul și exercițiile militare.

Populațiile de girafe au scăzut cu 40% în ultimii 30 de ani

În secolele XIX și XX, efectivele erau formate din până la 30 de girafe, potrivit African Wildlife Foundation. Astăzi, efectivele conțin maximum șase animale.

Conform Save Giraffes Now, în ultimii 30 de ani a existat o scădere cu 40% a populațiilor de girafe. Aproape jumătate din puii de girafe nu supraviețuit până la maturitate. Unele dintre eforturile organizației includ resălbăticirea și introducerea girafelor în Kenya și Niger, unități anti-braconaj și monitorizarea populațiilor.

Există, de asemenea, orfelinate în Kenya și Botswana pentru puii care au fost separați de turmă sau și-au pierdut mama. Din păcate, este dificil să îi salvezi în sălbaticie, deoarece aceștia devin o țintă ușoară pentru prădători. Efortul recent de protejare a ultimei girafe albe din Kenya este un apel de trezire pentru continuarea eforturilor de conservare, a spus Mohammed Ahmednoor, directorul Ishaqbini Hirola Community Conservancy.

Vă recomandăm să citiți și:

10 lucruri inedite pe care trebuie să le ştii despre girafe

De unde provine modelul pătat de pe blana girafelor şi care este rolul lui

Girafele şi elefanţii din Africa au fost ”surprinşi” de zăpadă

Secretul genetic al girafei, cel mai faimos şi graţios gigant al savanei Africane, a fost elucidat

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase