Home » Natură » Misterul unei boli de piele care omoară delfinii din lumea întreagă a fost, în sfârșit, elucidat

Misterul unei boli de piele care omoară delfinii din lumea întreagă a fost, în sfârșit, elucidat

Misterul unei boli de piele care omoară delfinii din lumea întreagă a fost, în sfârșit, elucidat
Sursa foto: Nahiid S. Stephens et al., Scientific Reports 2020
Publicat: 25.12.2020

Sunt printre cele mai populare și captivante animale din oceanele lumii, iar multe dintre aceste creaturi care ne încântă au început să moară în mod alarmant.

O afecțiune letală a pielii, documentată pentru prima oară la delfinii din apropiere de New Orleans după uraganul Katrina din 2005, a fost acum identificată în mod oficial de oamenii de știință.

„Boala pielii de apă dulce”, după cum au denumit-o oamenii de știință în noul studiu, a afectat cetaceele din numeroase regiuni ale lumii, cauzând leziuni severe care uneori pot acoperi întregul corp al animalului.

Cauza exactă a bolii misterioase nu a fost niciodată știută, însă, acum, mulțumită noilor cercetări, avem o explicație tulburătoare: schimbările mediului din habitatul marin al delfinilor care sunt asociate cu criza climatică.

Vom vedea tot mai multe astfel de epidemii

„Această boală devastatoare a ucis delfinii încă de la uraganul Katrina, iar acum putem defini problema în sfârșit. Având în vedere sezonul record de uragane din Golful Mexic de anul acesta și furtunile mai intense din lume cauzate de criza climatică, ne putem aștepta să vedem mai multe astfel de epidemii care să afecteze delfinii”, a explicat Pádraig Duignan, de la Centrul Mamiferelor Marine din Sausalito, California.

Deși leziunile caracteristice ale bolii de piele au fost observate inițial în SUA, cercetătorii au obținut indicii cruciale de la animalele din cealaltă parte a lumii.

Două evenimente de moarte în masă a delfinilor, cruciale pentru cercetători

Două evenimente de moarte în masă a delfinilor din Australia au indicat aceeași afecțiune, un eveniment afectând delfinii Burrunan (Tursiops australis) în 2007, iar altul afectând delfinii din specia Tursiops aduncus în 2009 în vestul Australiei.

„Deși aceste evenimente sunt istorice, noi am reușit să desfășurăm analize post-mortem asupra delfinilor pentru a identifica motivele deceselor, pentru a caracteriza leziunile severe ale pielii specifice bolii și pentru a vedea dacă există vreo legătură între aceste evenimente și altele din lume”, a explicat Nahiid Stephens, veterinar la Universitatea australiană Murdoch.

Potrivit analizelor, există cu adevărat o legătură între toate cazurile globale ale acestei boli. Epidemiile de „boala pielii de apă dulce” par să apară în urma furtunilor severe precum uragane și cicloane, care de cele mai multe ori produc cantități masive de apă de ploaie și alunecări de teren ce pot ajunge în râuri și apele de coastă, potrivit Science Alert.

Echivalentul arsurilor de gradul III și răni cumplite care pot duce foarte repede la moarte

Astfel de evenimente bruște reduc salinitatea apelor sărate în care trăiesc delfinii de coastă, producând condiții hiposaline care pot persista pentru săptămâni sau chiar luni. Delfinii pot tolera astfel de condiții, însă doar pentru perioade scurte. Expunerea prelungită duce la o serie de schimbări asupra pielii și chimiei sangvine ale animalelor, astfel rezultând în apariția dermatitei, leziunilor și stresului psihologic.

„Leziunile din piele duc la pierderea proteinelor și ionilor cruciali din corpurile delfinilor, astfel că în timp ce animalele pierd aceste substanțe din corp, apa dulce intră în răni și cauzează inflamații și ulcere”, a spus Stephens.

„Leziunile sunt echivalentul arsurilor de gradul III din cazul oamenilor, răni cumplite care pot duce foarte repede la moarte. Boala îi ucide pentru că perturbă electroliții din sângele delfinilor, iar în cele din urmă apare insuficiența organelor”, a adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Delfinul robot care ar putea înlocui în curând animalele ținute în captivitate în parcurile acvatice

Peste 90 de specii de balene şi delfini sunt pe cale de dispariţie din cauza oamenilor

Urmările dezastrului ecologic din Mauritius. Un delfin încearcă cu disperare să-și salveze puiul

Societățile de delfini albi sunt aproape la fel de complexe ca cele ale oamenilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase