Home » Natură » Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte

Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte

Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte
Sursa foto: Dolphin Innovation Project
Publicat: 07.07.2020

Delfinii comuni Indo-Pacifici care trăiesc în Shark Bay din vestul Australiei își obțin hrana într-un mod destul de neobișnuit.

GALERIE FOTO

Delfinii reușesc cumva să convingă peștii să intre în scoicile goale care au aparținut cândva unor gasteropode marine. Apoi, peștele este dus cu tot cu scoică la suprafața apei. Delfinii scutură bine scoica și uite așa peștele ajunge în stomacul delfinului.

Această tehnică se numește „shelling” și este doar a doua oară când este documentată folosirea uneltelor de către delfini. Totuși, aceasta este pentru prima dată când delfinii au fost observați în timp ce învață comportamente de la prietenii lor, la fel ca marile primate.

Delfinii din vestul Australiei au dobândesc comportamente de la prietenii lor

„Este o descoperire majoră. Comportamentul cultural al delfinilor și al altor odontocete (mamifere acvatice cu dinți și fără fanoane) este mult mai similar cu cel al marilor primate, inclusiv al oamenilor, decât am crezut inițial”, a explicat Michael Krützen, biology la Universitatea din Zurich.

Delfinii din specia Tursiops aduncus au fost observați folosind prima oară unelte în urmă cu 20 de ani, îmn timp ce își puneau bureți de mare pe bot, asemenea unui degetar, pentru a se proteja în timp ce căutau hrană în adâncuri. Acest comportament a fost numit „sponging” și permite delfinilor să acceseze hrană în ape mai adânci.

Tehnica „sponging” este adoptată pe cale matrilineală, fiind o aptitudine transmisă de la mame la fiice. Acest tip de învățare este numit transmitere verticală.

Totuși, mai există și alte cale de învățare, anume „tranziția social orizontală”, prin intermdiul cărei indivizii dobândesc abilități de la semenii lor. Acest mod de învățare este observat mai des la speciile cu „repertorii culturale mai extinse”, precum marile primate.

Societățile de delfini se aseamănă foarte mult cu marile primate

Există similarități între societățile de delfini și cele de mari primate care i-au determinat pe oamenii de știință să creadă că delfinii ar fi capabili de „învățare orizontală”, potrivit Science Alert.

Studiile anterioare cu privire la modul în care delfinii învață de la prietenii lor au fost promițătoare, însă neconcludente. Însă, o echipă de oameni de știință de la Universitatea germană Konstanz a identificat în sfârșit această transmitere.

„În ciuda faptului că istoria lor evoluționară și mediile în care trăiesc diferă așa de mult, atât delfinii, cât și marile primate sunt mamifere care au capacități inovatoare semnificative și capacități de transmitere culturală a comportamentelor”, a mai adăugat Krützen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tot mai mulţi delfini văzuţi în Bosfor. Ce semnifică revenirea mamiferelor

De ce delfinii masculi ”se ţin de mână”?

Delfinii, la fel ca oamenii, creează prietenii care durează o viaţă

Experimentul finanţat de NASA care a condus la stimularea sexuală a unui delfin de către o tânără de 23 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase