Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie

15 01. 2021, 16:00

Ar fi o experiență cu totul terifiantă dacă ne-am putea vedea lumea prin ochii unei păsări migratoare. Un anumit element din sistemul vizual al păsărilor le permite să „vadă” câmpul magnetic al planetei noastre, acesta fiind un truc ingenios al fizicii cuantice și biochimiei care le ajută să se deplaseze pe distanțe lungi.

Acum, pentru prima oară în istorie, oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au observat direct o reacție crucială despre care se crede că este în spatele „talentului” păsărilor și a multor creaturi de a simți direcție polilor planetei.

Cercetările recente au prezentat dovezi clare că fizica cuantică afectează direct o reacție biochimică din celulă, un aspect care a fost îndelung teoretizat însă care nu a fost observat direct niciodată.

„Nu am modificat și nu am adăugat nimic la aceste celule”

Prin intermediul unui microscop conceput special, care este sensibil la lumina slabă, oamenii de știință au observat o cultură de celule umane care conțin un material special sensibil la lumină în timp ce reacționa în mod dinamic la schimbările din câmpul magnetic.

Schimbarea observată de oamenii de știință în laborator corespunde cu ceea ce s-ar întâmpla dacă un efect cuantic era răspunzător pentru reacția de iluminare.

„Nu am modificat și nu am adăugat nimic la aceste celule. Noi credem că am obținut dovezi clare privind un proces proces mecanic pur cuantic care afectează activitatea chimică la nivel celular”, a spus biofizicianul Jonathan Woodward, potrivit Science Alert.

Păsările nu sunt singurele animale cu acest „talent”

O consecință interesantă a acestor cercetări ar putea fi privind modul în care până și câmpurile magnetice slabe pot afecta indirect alte procese biologice. Deși dovezile efectelor magnetismului asupra sănătății umane sunt slabe, experimente similare acestuia ar putea deveni un alt mod de investigare.

Bineînțeles, păsările nu sunt singurele animale care se bazează pe magnetosferă pentru direcție. Specii de pești, viermi, insecte și chiar unele mamifere mai au acest „talent”. Noi oamenii am putea fi afectați punct de vedere cognitiv de câmpul magnetic slab al Pământului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Secretele genetice ale păsărilor, dezvăluite printr-un studiu global: „Este doar începutul”

Păsările par să fie mai rezistente la stresul termic cauzat de criza climatică, decât au crezut cercetătorii

„Cine imită pe cine?”. Cercetătorii au descoperit că și păsările folosesc medicina preventivă

Păsări gigantice zburau deasupra Antarcticii în urmă cu 40-50 de milioane de ani