Home » Natură » Secretele genetice ale păsărilor, dezvăluite printr-un studiu global: „Este doar începutul”

Secretele genetice ale păsărilor, dezvăluite printr-un studiu global: „Este doar începutul”

Publicat: 03.01.2021

Oamenii de știință au secvențiat și înregistrat genomurile, compoziția genetică sau „codul vieții”, de la specii din aproape fiecare ramură a familiei de păsări.

Genomurile a 363 de specii, inclusiv 267 care au fost secvențiate pentru prima oară, au fost clasificate în jurnalul Nature. Este o listă care acum cuprinde mai mult de 92% dintre familiile aviare ale lumii.

Astfel, studiul a dezvăluit codul pentru aspectele despre care „Charles Darwin a fost interesat și despre care a scris”, a explicat dr. Michael Braun, de la Instituția Smithsonian.

Acest studiu este „doar începutul”

De la pene colorate în diferite nuanțe, la dimensiuni ale corpului care variază de la uriașii struți la micuții pițigoi și viteze de zbor de până la 300 km/h, „totul este cuprins în genom”, a adăugat Braun.

Totodată, acest studiu important este „doar începutul”, a mai precizat Braun.

Proiectul are ca scop să includă în cele din urmă un genom de la fiecare specie de pasăre care încă trăiește. Instituția Smithsonian din Washington DC, contribuitor crucial prin colecția sa vastă de specimene, a transmis că un astfel de proiect ar „accelera cercetătorile privind evoluția păsărilor și ar ajuta conservarea speciilor de păsări aflate în pericol”.

Lista de secvențe include până acum specii rare precum „Henderson crake” (Zapornia atra), care trăiește doar pe o mică insula din Oceanul Pacific.

Umila găină a fost o „specie model”

Totuși, Braun a mai spus că umila găină a fost „specia model” pentru studiul unor exemple extreme din evoluția aviară, inclusiv modul în care păsările uriașe care nu zboară, precum struțul, au evoluat, potrivit BBC.

„Am studiat îndeaproape dezvoltarea membrelor la găini. Putem aplica ce am descoperit la acest grup de păsări numite ratite, păsări precum struțul sau emu. În evoluția nezburătoarelor, au avut loc o mulțime de schimbări în anatomia membrelor, aripile au devenit mai scurte, unele pene nu au mai avut un scop, picioarele s-au lungit și au pierdut unele degete, pentru că alergau. Cu ajutorul acestor resurse, avem detaliile, codul, privind modul în care acele schimbări s-au întâmplat”, a afirmat Braun.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Păsări gigantice zburau deasupra Antarcticii în urmă cu 40-50 de milioane de ani

Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Ce au aflat cercetătorii după ce au deconstruit „ceasul biologic” care reglează cântecul păsărilor

Societatea Ornitologică: Utilizarea păsărilor de pradă pentru vânătoare ar fi o gravă eroare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase