Cel mai mare aisberg din lume se dezintegrează

19 02. 2021, 17:00

Oceanul de la nordul Antarcticii s-a transformat într-o „ciorbă alfabet” cu bucăți din aisbergul A-68a, potrivit unui anunț făcut de NASA.

Într-o fotografie din satelit, făcută în 11 februarie 2021, contururile zimțate ale 11 bucăți de aisberg se învârt în jurul unei insule îndepărtate, pline de pinguini, numită Georgia de Sud, situată la aproximativ 1.500 de kilometri nord-est de Peninsula Antarctică.

Fiecare bucată de gheață este parte din puternicul aisberg A-68a, care a deținut titlul de cel mai mare aisberg din lume mai mult de trei ani, înainte de a se sparge în zeci de bucăți, în urmă cu câteva săptămâni. Acum, fiecare bucată are propriul nume, începând cu A-68b și terminând cu A-68M.

Bucăți din aisbergul A-68a / Credit foto: NASA Earth Observatory

Aisbergul A-68a s-a rupt inițial din celebra calotă Larsen C din Antarctica, în 12 iulie 2017. La acea vreme, măsura mai mult de 6.000 de kilometri pătrați, suficient de mare pentru a acoperi de cinci ori cele cinci cartiere ale orașului New York. În ciuda suprafeței sale impresionante, aisbergul era incredibil de subțire și a început să piardă bucăți mari de gheață începând din aprilie 2020.

Aisbergul A-68a amenința anterior insula Georgia de Sud

La sfârșitul anului 2020, aisbergul A-68a părea să se afle pe un curs de coliziune cu insula Georgia de Sud (un teritoriu de peste mări al Marii Britanii). Cercetătorii s-au temut că gigantul de gheață va ajunge în apropierea insulei, amenințând să întrerupă căile de alimentare pentru mii de foci, pinguini și alte animale din Georgia de Sud, putând duce la o foamete pe scară largă.

Din fericire, A-68a și-a schimbat cursul și a început să se deplaseze în jurul insulei, chiar înainte să se rupă în zeci de bucăți. Momentan, nu mai există o amenințare pentru animalele de pe insulă.

Cu toate acestea, potrivit Live Science, cercetătorii britanici sunt dornici să studieze impactul potențial al ruperii aisbergului asupra apei marine din jurul Georgiei de Sud. Două roboți submersibili sunt programați să studieze temperatura apei, salinitatea și claritatea din jurul rămășițelor aisbergului A-68a (și a tuturor descendenților săi) timp de câteva luni, începând cu sfârșitul acestui an.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea Titanicului în cifre, de la construcție la impactul cu aisbergul

Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol