Home » Natură » De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

Publicat: 12.03.2019
De multă vreme, savanţii au dezbătut cauza care se află la baza fenomenului bizar şi au dezbătut motivul pentru care gheaţa capătă culoarea verde. O descoperire recentă realizată în timpul unei expediţii din 2016 în estul Antarcticii poate oferi indiciul final.

Într-un nou studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Oceans, cercetătorii au găsit că gheaţa marină variază în culoare din cauza „abundenţei constituenţilor străini din apă”, în particular a materialelor din oxid de fier. Au venit la această concluzie după ce savanţii au detectat „concentraţii mari de fier” în Amery Ice Shelf, scrie Fox News.

Carbonul organic dizolvat a fost propus anterior ca responsabil pentru culoarea verde”, au precizat autorii Stephen Warren, Collin Roesler, Richard Brandt şi Mark Curran în noua lucrare. „Măsurătorile ulterioare ale valorii scăzute de carbon organic dizolvat, împreună cu descoperirea recentă a concentraţiilor mari de fier în gheaţă, sugerează că aisbergurile verzi apar ca urmare a mineralelor de oxid de fier şi mai puţin a carbonului organic dizolvat”, au adăugat aceştia.

Warren, profesor la University of Washinton şi glaciolog, a studiat aisbergurile vechi timp de decenii. A precizat că cercetătorii obişnuiau să creadă că apa mării care îngheaţă la baza aisbergurilor – combinată cu nuanţa de albastru a lor – contribuie la apariţia culorii verde.

Dar de atunci au ajuns la concluzia că mineralele bogate în oxid de fier care se adună la fundul unor calote glaciare sunt roşii-gălbui. Atunci când o bucată de gheaţă se desprinde, acele două culori se combină cu nuanţa albăstruie, dând în ultimă instanţă reflexia verzuie la lumina solară.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un aisberg de peste şapte ori mai mare decât Bucureştiul s-ar putea desprinde din Antarctica

A treia mare pierdere din istorie: Un AISBERG GIGANT de 6.000 de km² s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii. Este de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul

Un aisberg mai mare decât suprafaţa Bucureştiului s-ar putea desprinde din gheţarul Pine Island

Un aisberg cu o formă ciudată a fost descoperit de o cercetătoare NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase