Home » Natură » Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică

Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică

Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică
Aisbergul A68a (stânga) și Georgia de Sud (dreapta). Sursa foto: Pierre Markuse/ Copernicus Sentinel/ Sentinel Hub
Publicat: 14.12.2020

Forțele Aeriene Britanice (RAF) au dat publicității imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume.

Un avion transportator Airbus A400M a fost trimis într-o misiune de recunoaștere pentru a analiza starea monstrului de 4.200 km2. După cum au arătat și alte imagini anterioare, A68a se fărâmițează, însă noile fotografii surprind dimensiunea sa impresionantă.

Bucata de gheață plutește acum în apele din Atlanticul de Sud, după ce s-a desprins din Antarctica în 2017. Momentan, aisbergul se află la 150 de kilometri distanță de teritoriul britanic Georgia de Sud.

Implicații majore pentru milioane de foci, pinguini și păsări de apă

Oficialii guvernamentali locali monitorizează cu atenție aisbergul pentru a vedea dacă A68a pur și simplu va trece de insulă sau se va ancora în apropiere.

Scenariul cel din urmă are implicații majore pentru milioane de foci, pinguini și alte păsări de apă pentru care Georgia de Sud reprezintă habitatul lor. Un obstacol uriaș poziționat în apropiere de coastă ar putea împiedica animalele să vâneze pești și crustacea.

Atunci când un alt gigant de gheață din Antarctica a făcut asta în 2003, nenumărați pui de pinguini și foci au fost găsiți pe plajele din Georgia de Sud, potrivit BBC.

Moment crucial din an pentru împerechere

„Ajungem acum la un moment crucial din an pentru împerechere. Cuiburile au fost construite și pinguinii gentoo își vor depune ouăle în curând. Primii pui de focă vor fi născuți în scurt timp. Activitatea de împerechere își atinge vârful în jurul Crăciunului”, a explicat Mark Belchier, oficial al Guvernului din Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.

O altă îngrijorare, având în vedere starea deteriorată a lui A68a, este potențialul pericol pentru transportul maritim. Valurile desprind nenumărate fragmente, așa numite „bergy bits” (bucăți de aisberg). Însă, unele dintre aceste bucăți ar putea avea dimensiuni semnificative și ar putea necesita monitorizare în viitor. Din fericire, traficul maritim este scăzut în această perioadă în jurul Georgiei de Sud. Criza COVID-19 a făcut ca cele 80 de nave care vizitează în fiecare an regiunea să fie absente de această dată, iar pescuitul nu va fi reluat decât peste alte câteva luni.

O flotă de sateliți monitorizează momentan aisbergul, senzorii urmărind mișcarea gigantului, precum și curenții și valurile care îl împing.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai mare aisberg din lume, desprins din Antarctica, se îndreaptă spre o insulă britanică

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

Un aisberg de peste şapte ori mai mare decât Bucureştiul s-ar putea desprinde din Antarctica

Sub aisbergul masiv din Antarctica s-a descoperit o zonă fascinantă care a stat ascunsă timp de 120.000 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase