Home » Natură » O bucată s-a desprins din A68a, cel mai mare aisberg din lume, înainte să ajungă la insula britanică Georgia de Sud

O bucată s-a desprins din A68a, cel mai mare aisberg din lume, înainte să ajungă la insula britanică Georgia de Sud

Publicat: 22.12.2020
O bucată s-a desprins din A68a, cel mai mare aisberg din lume, înainte să ajungă la insula britanică Georgia de Sud
Sursa foto: Copernicus Sentinel/ Pierre Markuse

Un aisberg care se îndreaptă spre o insula britanică populată de o colonie de pinguini s-a rupt în două bucăți, au anunțat oamenii de știință care îl monitorizează.

În ultimele săptămâni, aisbergul numit A68a s-a apropiat periculos de mult de insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, astfel punând în pericol accesul crucial la ocean pentru populațiile de pinguini și foci de pe insulă.

Insula este locuită de milioane de lei de mare, pinguini gentoo și regali, albatroși și alte păsări de apă.

GALERIE FOTO

Însă, pe măsură ce aisbergul uriaș se apropia de marginea de vest a insulei, curenții marini puternici l-au făcut să facă o întoarcere de aproape 180 de grade, a explicat Geraint Tarling, om de știință de la British Antarctic Survey.

Ce se va întâmpla acum cu aisbergul A68a

În urma întoarcerii, aisbergul s-a rupt în două bucăți, la doar 50 de kilometri depărtare de coasta de vest a insulei.

Bucata nouă și mică, care a fost deja denumită A68D, se îndepărtează momentan de bucata originală. Oamenii de știință nu au reușit deocamdată să estimeze dimensiunea sa.

Aisbergul original se îndreaptă spre sud-est, acolo unde așteptat să fie influențat de un alt curent marin care îl va trimite spre coasta de est a insulei.

Oamenii de știință au avertizat că Georgia de Sud nu este în afara pericolului încă și că bucăți separate încă mai pot cauza un dezastru ecologic pentru locuitorii insulei, potrivit Science Alert.

Bucata uriașă de gheață ar putea distruge complet viața marină a insulei

„Toate aceste lucruri încă se mai pot întâmpla. Nimic nu s-a schimbat”, a mai precizat Tarling.

A68a s-a desprins dintr-o calotă glaciară din Antarctica în 2017, iar de atunci a continuat să plutească în voia valurilor. Pe măsură ce se deplasa spre Georgia de Sud, cercetătorii au devenit tot mai îngrijorați că bucata uriașă de gheață ar putea distruge complet viața marină a insulei.

Totodată, există posibilitatea ca aisbergul să rămână blocat pe țărmul insulei, acolo unde ar putea rămâne pentru 10 ani. Astfel, pinguinii și focile nu ar mai avea acces la ocean pentru a vâna pești și krili pentru puii lor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică

Cel mai mare aisberg din lume, desprins din Antarctica, se îndreaptă spre o insulă britanică

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

Zeci de mii de litri de apă dintr-un aisberg au dispărut într-un aparent furt

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase