Home » Natură » Motivul pentru care șobolanii s-au înmulțit foarte mult la Londra

Motivul pentru care șobolanii s-au înmulțit foarte mult la Londra

Motivul pentru care șobolanii s-au înmulțit foarte mult la Londra
Credit foto: Pixabay
Publicat: 26.02.2021

British Pest Control Association (BPCA), care reprezintă 700 de companii de deratizare a raportat o creștere cu 51% a activității rozătoarelor în timpul primului blocaj, în primăvara anului 2020, și o creștere de 78% în noiembrie, după un al doilea blocaj, relatează CNN.

Asociația nu a calculat valorile pentru acest an, dar au spune că acestea sunt mai mari, ridicând o problemă de sănătate publică de care mulți proprietari se ocupă singuri.

„Șobolanii sunt niște mașini de supraviețuire; oriunde au acces facil la resturi alimentare, vor reveni în continuare”, spune Michael Coates, specialist în deratizare.

În condițiile în care multe restaurante și clădiri de birouri din centrul Londrei rămân goale, șobolanii sunt obligați să migreze în zonele rezidențiale în căutare de hrană. Acolo, familiile petrec mai mult timp și mănâncă acasă, ceea ce a dus la o creștere a cantității de deșeuri, aducând șobolanii în suburbii. Rozătoarele au mai fost atrase și de mâncarea lăsată pentru păsări pe timpul iernii.

„Am avut un caz al unei doamne bătrâne care obișnuia să hrănească păsările”, spune Coates pentru CNN. „Până când ne-a sunat, erau probabil 10 până la 15 șobolani care se cuibăriseră în straturile cu flori”, adaugă el.

Londonezii, disperați din cauza șobolanilor

Paul Claydon, un alt exterminator, spune că în mod normal primește aproximativ 10 apeluri pentru rozătoare pe săptămână, dar în timpul blocajului au fost „cu ușurință cu 20 mai multe”.

„S-ar putea să vedem șobolani acum acolo unde nu am face-o în mod normal, deoarece sunt atât de disperați”, spune Natalie Bungay, de la BPCA. „Șobolanii pot să roadă substanțe foarte dure, cum ar fi metalele moi și cărămida.”

Nimeni nu știe cu adevărat câți șobolani există în Londra, deși unele anchete în rândul exterminatorilor susțin că numărul ar putea ajunge la 20 de milioane. Probabil că sunt mai mulți decât cei nouă milioane de locuitori umani ai orașului, a căror creștere a populației încetinește, potrivit Biroului de Statistică Națională.

Șobolanii, între timp, se pot înmulți rapid. Cercetările efectuate de firma de control al dăunătorilor Rentokil au afirmat că o pereche de șobolani reproducători poate duce la nașterea a aproximativ 1.250 de exemplare într-un an.

Și dimensiunea șobolanilor crește. Claydon susține că nu este neobișnuit pentru el să prindă un șobolan care măsoară până la 40 de centimetri în aceste zile. Mulți, spune el, necesită capcane mai puternice și mai multă otravă pentru a fi uciși.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase