Home » Natură » Care este animalul cu cele mai mari urechi în raport cu mărimea corpului

Care este animalul cu cele mai mari urechi în raport cu mărimea corpului

Care este animalul cu cele mai mari urechi în raport cu mărimea corpului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.03.2021

Ce animal are cele mai mari urechi? Am putea crede că este elefantul, și am putea avea oarecum dreptate. Fiind cel mai mare animal terestru, elefantul african are într-adevăr cele mai mari urechi din regnul animal, a explicat Mary Ellen Holden, de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York City.

Însă, creatura cu cele mai mari urechi în raport cu dimensiunea corpului este jerboa (Euchoreutes naso), o rozătoare nocturnă care se hrănește cu insecte și trăiește în deșertul din China și Mongolia.

Jerboa măsoară în jur de 10 centimetri dacă nu îi luăm în considerare și coada lungă. Urechile sale măsoară până la 5 centimetri și reprezintă între 40 și 50% din lungimea corpului.

Cele mai lungi urechi în raport cu dimensiunea corpului din întregul regn animal

„Are cele mai lungi urechi în raport cu dimensiunea corpului din întregul regn animal”, a spus Holden. Așadar, creatura este „ca un Mickey Mouse al deșertului”.

În comparație, urechile elefantului african măsoară în medie 1,2 metri în lungime, însă asta reprezintă doar 17% din lungimea corpului, care ajunge în medie la aproximativ 7,5 metri.

Totuși, de ce are jerboa urechi atât de mari?

Urechile mari ajută rozătoarea jerboa și alte mamifere care trăiesc în medii fierbinți și aride să scape de căldura excesivă. „Elefanții africani, fenecul și jerboa, toate reușesc să își regleze temperatura prin urechi foarte bine vascularizate”, a precizat Holden. Astfel, urechile acestor animale sunt mari, subțiri și găzduiesc vase minuscule de sânge. În timp ce circulă prin urechi, sângele eliberează căldura în aer, astfel ajutând animalul să se răcorească.

Atunci când animalele se încălzește, vasele de sânge din urechi se extind pentru a elibera și mai multă căldură. Pe timpul nopții, sau oricând este frig, vasele de sânge ale animalelor se contract pentru a menține căldura în corp.

Urechile mai mari sunt în general corelate cu mediile mai calde

„Cred că majoritatea oamenilor sunt de acord că urechile mai mari sunt în general corelate cu mediile mai calde. Dacă ne uităm la elefanții africani și cei asiatici, elefanții africani sunt mai mari decât cei asiatici, pentru că elefanții africani locuiesc într-un climat mai cald”, a mai precizat Holden, potrivit Live Science.

Urechile elefanților asiatici măsoară 0,5 metri lungime, reprezentând în jur de 8% din dimensiunea corpului.

Totodată, urechile mai mari ajută jerboa să audă sunetele de frecvență joasă care provin de la instecte și prădători.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Soluția simplă pentru a-ți face pisica să vâneze mai puține animale sălbatice

Țipi la animalele tale de companie? Un nou studiu arată care sunt efectele pe termen lung asupra câinelui tău

„Opere antice de artă” care arată oameni și animale dispărute la sfârșitul ultimei ere glaciare, descoperite în jungla amazoniană

Afecțiunea dezvoltată de un copil care a stat prea mult cu căștile în urechi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase