Home » Știință » Țipi la animalele tale de companie? Un nou studiu arată care sunt efectele pe termen lung asupra câinelui tău

Țipi la animalele tale de companie? Un nou studiu arată care sunt efectele pe termen lung asupra câinelui tău

Publicat: 11.01.2021

Cel mai probabil, câinele tău este lumina ochilor tăi. Totuși, trebuie să fim sinceri. Câinele tău este un animal care are propriile instincte și idiosincrazii, iar de multe ori te va înfuria peste măsură.

Oricât mult ai vrea să o faci, noi cercetări sugerează că nu ar trebui niciodată să țipi sau să-ți pedepsești animăluțul din casă.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul PLOS ONE, dresajul prin aversiune precum pedepsirea și recompensarea negativă pot avea efecte negative pe termen lung asupra stării mintale a câinelui tău.

Dresajul prin aversiune are efecte negative asupra câinilor

„Rezultatele noastre arată că, de fapt, câinii de companie dresați prin metode bazate pe aversiune au prezentat o stare de bine mai precară față de câinii dresați cu metode bazate pe recompense”, au scris oamenii de știință.

Acest tip de cercetări a mai fost desfășurat și anterior, descoperind că dresajul prin aversiune are efecte negative, însă experimentele au implicat în mare parte câinii de laborator sau din cadrul forțelor de ordine. De asemenea, dresajul prin aversiune are tendința să fie, de fapt, dresajul cu zgărzi prin care sunt declanșate șocuri electrice.

Ce este mai benefic pentru fericirea câinelui tău

Noul studiu sugerează că dresajul bazat pe recompense ar putea fi, de fapt, mult mai eficient, deși cercetătorii sugerează că asta s-ar datora faptului că metodele de dresaj prin recompense sunt mai bine înțelese de câini. Însă, mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili astfel de concluzii, potrivit Science Alert.

Totuși, în mare parte, rezultatele par să indice că dresajul prin aversiune nu are neapărat un avantaj față de dresajul prin recompense, iar metoda cea din urmă este mult mai benefică pentru fericirea câinelui tău.

„Crucial este că studiul nostru indică faptul că starea de bine a câinilor de companie dresați prin aversiune este în pericol, în special în cazul în care aceste metode sunt folosite la un nivel mai ridicat”, au mai scris oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

În urmă cu 11.000 de ani, câinii aveau o diversitate genetică mult mai mare

Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini

Creierul câinilor nu a fost conceput pentru a reacționa la fețele oamenilor

Un an din viața unui câine nu este, de fapt, echivalentul a șapte ani la om. Cum au demontat cercetătorii mitul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase