Home » Natură » Începe sezonul uraganelor. Care este cauza lor și unde se produc cele mai multe

Începe sezonul uraganelor. Care este cauza lor și unde se produc cele mai multe

Publicat: 01.06.2021

Sezonul de uragane 2021 din Oceanul Atlantic debutează la 1 Iunie și va dura până la 30 Noiembrie. Din păcate, ne așteptăm la un nou sezon de uragane peste medie. Intensul fenomen La Nina 2020/2021 a dispărut, dar influența sa rămâne, până la o nouă fază a ENSO, estimată să cupleze oceanele planetei și atmosfera prin luna August.

Cauza uraganelor poate fi rezumată destul de simplu, potrivit specialiștilor de la Prognoze Meteo și Climatologie și Prognoze Globale. Planeta noastră are 2 emisfere, atât geografic, dar și climatic. Atunci când avem vară în emisfera nordică, avem iarnă în cea sudică și vice-versa. Aceste 2 emisfere climatice sunt despărțite de Ecuatorul Climatic. Denumirea sa reală este ITCZ : Zona de Convergență Intertropicală, adică locul în care se întâlnesc cele 2 regiuni tropicale din emisfera nordică și sudică.

ITCZ este supranumită zona de furtuni permanente a planetei, deoarece furtunile domină regiunea, pe arii foarte vaste. Aceste furtuni sunt foarte cunoscute oamenilor, cauzând multe pagube, inclusiv în ceea ce privește transportul aviatic. Traversarea ITCZ cu avionul este una riscantă și necesită experiență din partea echipajelor.

În perioada sezonului cald, o parte din aceste furtuni din regiunea ITCZ reușesc să pătrundă în Emisfera Nordică, în zona oceanică și în cazul în care apa oceanului este suficient de caldă și forfecarea este redusă, aceste furtuni încep să se intensifice.

Cum se formează un uragan

Structura unui uragan se formează în zile, uraganul fiind format din sute sau mii de furtuni, alimentate de apa caldă a oceanului.

Pentru a ne face o idee, uraganele sunt alimentate atunci când apa oceanului, la sute și chiar mii de kilometri în larg, depășește temperatura de 27 de grade Celsius.

Totuși, nu toate uraganele au la origine furtuni din regiunea ecuatorială. O parte din uragane se formează și prin transformare, din cicloni temperați care ajung în regiunile calde.

Dacă ar fi să oferim o altă explicație termenului de uragan, am putea spune că uraganele sunt structuri care corectează dezechilibre. Spunem acest lucru deoarece uraganul este alimentat de apa excesiv de caldă a oceanului, lăsând în urma lui o suprafață mare de apă rece, explică specialiștii de la Prognoze Meteo.

Practic, căldura din apă oceanului este convertită în energie, iar uraganele și ciclonii tropicali contribuie semnificativ la răcirea oceanelor din zonele calde. Din păcate, forță lor este renumită, iar pagubele sunt de ordinul miliardelor pentru omenire.

Regiunile unde uraganele produc cele mai multe pagube

Regiunile unde acești cicloni aduc cele mai multe pagube sunt unele renumite pentru frumusețile lor, dominate de ape puțin adânci și cristaline. Putem reaminti aici Peninsula Florida, Arhipelagul Bahamas și regiunea Marii Caraibelor. În ultimii ani, apar tot mai des cazurile în care diferiți cicloni tropicali avansează tot mai aproape de Europa, datorită încălzirii excesive a apelor oceanelor.

Nu sunt ferite nici regiunile calde din Emisfera Sudică, precum Australia, Madagascar sau diferite insule din Oceanul Pacific.

Ciclonii tropicali sunt o parte importantă a felului în care funcționează atmosfera planetei noastre.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă atunci când două uragane se întâlnesc?

Încălzirea globală va face ca uraganele să fie şi mai catastrofale şi să ajungă în zone care până acum erau ocolite

Cum poţi prezice vremea cu ajutorul culorii cerului la apus şi răsărit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase