Home » Natură » Cum reușesc elefanții să inhaleze cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia

Cum reușesc elefanții să inhaleze cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia

Cum reușesc elefanții să inhaleze cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia
Credit foto: Andrew Schulz/ Georgia Tech
Publicat: 16.07.2021

Noi cercetări desfășurate de Institutul pentru Tehnologie din Georgia (Georgia Tech), SUA, au descoperit că elefanții își dilată nările astfel încât să creeze mai multă spațiu în trompă. Asta le permite elefanților să stocheze până la nouă litri de apă. De asemenea, animalele pot să sugă până la trei litri de apă pe secundă, o viteză de 30 de ori mai mare decât cea a strănutului uman, care este de 150 metri pe secundă.

Studiul desfășurat de Colegiul de Inginerie de la Georgia Tech a avut ca scop înțelegerea modului în care elefanții își folosesc trompele pentru a mișca și manipula aerul, apa, hrana și alte obiecte. Cercetătorii au încercat să afle și dacă acest comportament ar putea inspira dezvoltarea unor roboți mai eficienți care folosesc mișcarea aerului pentru a apuca și mișca obiecte.

În timp ce caracatițele folosesc jeturi de apă pentru a se deplasa și unii pești aruncă apă deasupra suprafeței apei pentru a prinde insecte, cercetătorii de la Georgia Tech au aflat că elefanții sunt singurele animale capabile să folosească aspirație atât pe uscat cât și în apă.

„Un elefant consumă în jur de 180 de kilograme de hrană pe zi, însă foarte puține detalii sunt cunoscute drept modul în care aceștia își folosesc trompele pentru a manevra hrana și apa timp de 18 ore în fiecare zi. Se pare că trompele lor acționează ca niște valize, fiind capabile să se extindă atunci când este nevoie”, a explicat Andrew Schulz, student la Georgia Tech.

„Un elefant își folosește trompa ca un briceag elvețian”

Schulz și echipa de la Georgia Tech au colaborat cu medici veterinari de la grădina zoologică din Atlanta, SUA, acolo unde au studiat elefanții în timp ce aceștia consumau diverse tipuri de hrană.

Pentru a afla mai multe despre aspirație, oamenii de știință au oferit elefanților un chips de tortilla și au măsurat forța aplicată. Uneori, animalul presa chipsul și inspira, astfel suspendând chipsul în vârful trompei fără să îl strivească. Acțiunea este similară cu o persoană care inhalează o bucată de hârtie pe gură, însă fără să o înghită. În alte cazuri, elefantul a aplicat aspirație de la distanță, aducând chipsul la marginea trompei.

Credit foto: Andrew Schulz/ Georgia Tech

Un elefant își folosește trompa ca un briceag elvețian. Poate detecta mirosuri și apuca obiecte. În alte momente, trompa suflă și îndepărtează obiectele ca o suflantă de frunze, iar alteori acționează ca un aspirator”, a precizat David Hu, profesor coordonator al lui Schulz.

Prin observarea modului în care elefanții inhalează lichid dintr-un acvariu, oamenii de știință au reușit să măsoare durata de timp și volum. În doar 1,5 secunde, trompa a aspirat până la 3,7 litri.

Elefanții pot inhala cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia

O sondă ultrasonică a fost folosită pentru a măsura peretele trompei și a vedea cum funcționează mușchii interior ai trompei. Prin contractarea mușchilor, animalul își dilată nările cu până la 30%. Asta reducă grosimea pereților și extinde volumul nazal cu până la 64%, potrivit EurekAlert.

„La început nu am înțeles. Pasajul nazal al elefantului este relativ mic și animalul inhala mai multă apă decât ar fi trebuit. Abia după ce am văzut imaginile ultrasonice și am văzut extinderea nărilor am înțeles ce se întâmplă. Aerul face ca pereții să se deschidă, iar animalul poate stoca mai multă apă decât am estimat inițial”, a spus Schulz.

Având în vedere presiunea aplică, Schulz și colegii săi au sugerat că elefanții pot inhala cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia, care pot atinge până la 320 km/h.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un suspect de braconaj, călcat în picioare de elefanți într-un parc național sud-african

Elefanții africani au fost incluși pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate

Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu

O fotografie cutremurătoare cu elefanți care mănâncă din gunoaie, premiată cu 1.000 de lire sterline

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase