Home » Natură » Un bărbat, terorizat timp de o săptămână de un urs grizzly, în sălbăticia din Alaska

Un bărbat, terorizat timp de o săptămână de un urs grizzly, în sălbăticia din Alaska

Un bărbat, terorizat timp de o săptămână de un urs grizzly, în sălbăticia din Alaska
Credit foto: Kevin Noble, Unsplash
Publicat: 28.07.2021

Singur în sălbăticia din Alaska și fără muniție, un bărbat nu a dormit timp de o săptămână, încercând să se ferească de vizitele repetate ale unui urs grizzly. Din fericire, bărbatul singuratic a fost salvat în cele din urmă.

Bărbatul al cărui nume nu a fost făcut public a stat, la începutul lunii iulie, într-o tabără minieră sezonieră, la 64 de kilometri de orașul izolat Nome din Alaska, potrivit Gărzii de Coastă a SUA.

În 16 iulie, un echipaj de la baza aeriană Kodiak a efectuat un zbor de rutină deasupra zonei și a observat ceva neobișnuit: un semn SOS pe acoperișul unei barăci izolate. Apoi au văzut un bărbat care flutura energic ambele brațe în aer.

După ce au aterizat, membrii echipajului au găsit un bărbat cu vânătăi pe piept și un picior rănit, care fusese hătuit timp de o săptămână de un urs grizzly.

„Nu prea întâlnim oameni în mijlocul pustietății. A dus un fel de luptă. Arăta de parcă ar fi stat ceva timp acolo”, a afirmat locotenentul AJ Hammac, un copilot în vârstă de 35 de ani care l-a salvat pe bărbat, potrivit IFL Science.

Ursul venea la baraca lui în fiecare seară

Bărbatul, despre care salvatorii au spus că ar fi avut între 50 – 60 de ani, le-a spus că un urs l-a urmărit timp de o săptămână, revenind la baraca lui în fiecare seară. Deși avea un pistol asupra lui, îi mai rămăseseră numai două gloanțe și era foarte obosit din cauza nopților de nesomn.

„La un moment dat, un urs l-a târât până la râu”, a explicat locotenent-comandantul Jared Carbajal, precizând că din această cauză ar fi și avut rănile pe corp. Bărbatul a fost dus la Nome, unde a fost tratat.

Credit foto: US Coast Guard

Urșii Grizzly cântăresc până la 600 de kilograme și pot alerga pe rute scurte cu până la 64 de kilometri pe oră, întrecând astfel recordul mondial la 100 de metri viteză al lui Usain Bolt.

Cum poți scăpa de un urs grizzly

Specialiștii în domeniu afirmă că fuga, înotul sau urcatul într-un copac sunt măsuri de salvare inutile în fața acestei specii extrem de puternice și rapide. Astfel, cel mai bun sfat pentru oamenii care se întâlnesc cu un urs grizzly este să se întindă pe burtă și să se prefacă morți și să rămână nemișcați până când ursul pleacă.

În cazul unui atac persistent din partea unui urs, specialiștii americani în domeniu recomandă să se folosească orice obiect aflat la îndemână pentru a lovi ursul direct în față. Totodată, celor care ajung în astfel de zone li se recomandă să aibă la ei un spray cu piper împotriva urșilor.

Atacurile severe ale urșilor sunt relativ rare în America de Nord, însă nu sunt excluse. Potrivit unui raport din 2019, 68 de persoane din Alaska au fost spitalizate și alte zece au murit ca urmare a atacurilor desfășurate de urșii grizzly între 2000 și 2017.

Vă recomandăm să citiți și:

Un urs curios a atacat un elicopter

Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice

Invazie de urși în zonele locuite și turistice din munți. Animalele vin la cafea și la masă

Declinul gheții din Arctica forțează urșii polari să folosească de 4 ori mai multă energie pentru a supraviețui

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase