Home » Natură » Un proces ascuns adânc în Pământ absoarbe mai mult carbon decât au crezut cercetătorii până acum

Un proces ascuns adânc în Pământ absoarbe mai mult carbon decât au crezut cercetătorii până acum

Publicat: 07.08.2021
Un proces ascuns adânc în Pământ absoarbe mai mult carbon decât au crezut cercetătorii până acum
Sursa foto: Shutterstock

Pământul absoarbe mai mult carbon din atmosferă decât au crezut până acum oamenii de știință, arată noi cercetări. Descoperirea ar putea schimba câteva dintre ecuațiile și calculele din spatele previziunilor pentru schimbările climatice, deși asta nu înseamnă că putem să oftăm ușurați.

Noile cercetări indică faptul că în jur de o treime din carbonul din interiorul Pământului rămâne blocat pe termen lung. Anterior, oamenii de știință credeau că aproape tot carbonul reapărea prin erupțiile vulcanice.

GALERIE FOTO

„Momentan, nu știm prea multe despre depozitele interioare de carbon ale Terrei, prin intermediul cărora carbonul circulă timp de milioane de ani”, a spus Stefan Farsang, om de știință la Universitatea din Cambridge.

Înțelegerea modului în care putem să depozităm carbonul în Pământul solid

Există o singură cale prin care carbonul este absorbit adânc în Pământ, iar asta este subducția plăcilor: coliziunile și deformările lente ale plăcilor tectonice, proces ce duce la scufundarea rămășițelor de organisme care stochează carbon, scrie Science Alert.

„Rezultatele noastre arată că aceste minerale sunt foarte stabile și pot bloca CO2 din atmosferă în forme minerale solide ce pot rezulta în emisii negative. Rezultatele noastre ajută și la înțelegerea modului în care putem să depozităm carbonul în Pământul solid, în afara atmosferei. Dacă putem accelera procesul mai repede decât natura, am putea deschide calea către rezolvarea crizei climatice”, a spus Simon Redfern, fizician la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Singurul lucru pe care îl putem face pentru rezolvarea crizei climatice

Carbonul este capturat în mod constant din atmosferă prin tot felul de modalități (spre exemplu, prin oceane), iar oamenii de știință încearcă să afle cum poate fi accelerat în mod artificial acest proces în viitor.

Acestea fiind spuse, procesul nu ne va putea salva de la încălzirea tot mai rapidă a planetei noastre. Reducerea emisiilor la nivel global este singurul și cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a rezolva criza climatică. Totuși, o înțelegere mai bună a ciclului carbonului care are loc în atmosferă, oceane și interiorul Pământului ar putea fi utilă în viitor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu

Pădurea amazoniană emite, pentru prima dată, mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă

Cel mai ridicat nivel de dioxid de carbon din atmosfera Pământului din istorie

Nivelurile de dioxid de carbon, mai crescute decât în orice alt moment din ultimii 3,6 milioane de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase