Home » Natură » O pasăre superbă dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș

O pasăre superbă dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș

O pasăre superbă dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș
Credit foto: @TarongaZoo via Twitter
Publicat: 18.09.2021

Unele păsări sunt cunoscute pentru frumusețea cântecului lor, însă pasărea cu cel mai complex cântec din lume poate lua prin surprindere pe oricine.

Superbele păsări liră (Menura novaehollandiae) din Australia imită sunetele din mediul său înconjurător cu o acuratețe uimitoare, astfel putându-se lăuda cu un repertoriu spectaculos. Cântecul păsării liră, potrivit celebrului naturalist Sir David Attenborough, este „cel mai elaborat, mai complex și mai frumos” dintre toate cântecele păsărilor.

Totuși, asta nu ar putea fi spus și despre o pasăre liră de la grădina zoologică Taronga din Sydney, Australia. Aici, o superbă pasăre liră în vârstă de șapte ani numită Echo a învățat cum să imite la perfecțiune țipetele aproape insuportabile ale unui bebeluș care plânge.

Pasărea Echo mai poate imita o bormașină și o alarmă de incendiu

„Presupun că a învățat de la vizitatorii noștri. Bineînțeles, pasărea și-a perfecționat abilitatea în timpul pandemiei. Pasărea mai poate produce și alte două sunete pe care le-a învățat recent. Unul este sunetul pe care îl face o bormașină, iar al doilea este cel al unei alarme de incendiu. A inclus chiar și anunțul Evacuați acum!”, a precizat Leanne Golebiowski, supraveghetorul unității de păsări de la grădina zoologică.

Un alt aspect interesant este că sirinxul, organul vocal al păsărilor cântătoare, este oarecum simplist în comparație cu cel al altor păsări cântătoare. Organul este alcătuit doar din trei perechi de mușchi, în loc de patru, iar specialiștii îl consideră destul de primitiv, potrivit Science Alert.

Superbele păsări liră pot imita și sunete antropogenice

De asemenea, nu este foarte clar de ce aceste păsări pot imita sunetele pe care le aud. Oamenii de știință știu deja că aceste păsări cântă mereu, atât masculii cât și femelele. Masculii cânta mai mult în timpul sezonului de împerechere din iarnă, ceea ce sugerează că sunetele lor sunt strâns legate de împerechere, însă femelele imită mai frecvent sunetele prădătorilor, sugerând că ar putea fi un mecanism de apărare.

Superbele păsări liră mai sunt cunoscute și pentru imitarea sunetelor antropogenice (create de om), însă acest fapt nu a fost niciodată observat în sălbăticie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O țestoasă uriașă, filmată în timp ce atacă și mănâncă un pui de pasăre. Cum este explicat comportamentul neobișnuit

Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani

Manukura, singurul exemplar alb de pasăre kiwi născut în captivitate, a murit în urma unei operații

Momentul în care o anghilă iese din stomacul unui stârc: A atârnat în aer în timp ce pasărea a continuat să zboare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase