Home » Natură » Manukura, singurul exemplar alb de pasăre kiwi născut în captivitate, a murit în urma unei operații

Manukura, singurul exemplar alb de pasăre kiwi născut în captivitate, a murit în urma unei operații

Manukura, singurul exemplar alb de pasăre kiwi născut în captivitate, a murit în urma unei operații
Sursa foto: Pūkaha National Wildlife Centre
Publicat: 30.12.2020

O pasăre kiwi rară, complet albă, care a inspirat o carte pentru copii și a fost primul exemplar alb născut în captivitate, a murit în Noua Zeelandă în urma mai multor intervenții chirurgicale pentru înlăturarea unui ou nefertilizat.

Pasărea kiwi, numită Manukura, nume care înseamnă „cel ales” în limba Māori, a murit duminică, potrivit unui comunicat al Centrului Național Pūkaha pentru Viață Sălbatică, situat la 125 de kilometri de Wellington, capitala națiunii.

Pasărea a venit pe lume la Pūkaha în mai 2011, având o trăsătură genetică rară ce a făcut ca penele sale să fie complet albe în loc de nuanța maronie tipică speciei. Manukura a fost considerată o „binecuvântare imensă” de către tribul local Rangitāne o Wairarapa, care au văzut-o ca un simbol unificator, potrivit comunicatului de presă al Centrului natural.

„Ne va lipsi enorm de mult”

Pasărea a inspirat o carte scrisă de Joy Cowley, unul dintre cei mai de succes scriitori de ficțiune pentru copii din Noua Zeelandă, precum și o serie de jucării și suveniruri cu chipul său.

„De-a lungul ultimilor 10 ani, Manukura a încântat o multitudine de oameni și în felul său tăcut a atras atenția asupra stării precare a speciei kiwi din sălbăticie. Ne va lipsi enorm de mult”, a spus Kathy Houkamau, manager de operațiuni la Departamentul de Conservare din Wairarapa.

Manukura a fost dusă la un specialist veterinar la începutul lunii decembrie, după ce îngrijitorii săi au observat că nu mai mânca și pierdea în greutate, potrivit CNN.

Observarea unei pasări albe kiwi în sălbăticie, extrem de improbabilă

Medicii veterinari au descoperit un nou nefertilizat pe care pasărea kiwi nu l-a putut depune. Deși prin intervenția chirurgicală medicii au putut înlătura oul, pasărea a avut nevoie de mai multe operații, iar sănătatea sa a continuat să se deterioreze în următoarele săptămâni.

Deși pasări albe kiwi există și în sălbăticie, acestea sunt considerate atât de rare încât observarea unui astfel de exemplar în habitatul său natural este extrem de improbabil.

Potrivit Departamentului de Conservare din Noua Zeelandă, mai există în jur de 68.000 de păsări kiwi, iar 2% dintre păsările care nu sunt îngrijite mor în fiecare an. Printre amenințările asupra speciei se numără prădători precum câini, pisici, dihori și nevăstuici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O pasăre asemenea unui „avion de luptă” a doborât recordul mondial pentru cel mai lung zbor avian non-stop

Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă

Momentul în care o anghilă iese din stomacul unui stârc: A atârnat în aer în timp ce pasărea a continuat să zboare

Momentul incredibil în care un pițigoi albastru readuce la viață o altă pasăre care s-a lovit de un geam

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase