Home » Natură » Meniul de la conferința pentru climă COP26, criticat pentru amprenta de carbon exorbitantă

Meniul de la conferința pentru climă COP26, criticat pentru amprenta de carbon exorbitantă

Meniul de la conferința pentru climă COP26, criticat pentru amprenta de carbon exorbitantă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.11.2021

Conferința ONU privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow a fost plină de controverse, mulți dintre liderii mondiali ajungând în Scoția la bordul avioanelor private.

Chiar și mâncarea servită la conferință, un eveniment organizat de Națiunile Unite, a avut o amprentă substanțială de carbon. Meniul servit la eveniment a avut carne și pește din plin, ceea ce este ironic având în vedere faptul că, de fapt, creșterea animalelor pentru hrană are o amprentă de carbon semnificativă.

Activiștii pentru climă au criticat rapid ipocrizia organizatorilor și a liderilor prezenți la conferința COP26.

„Este ca și cum ai servi țigări la o conferință despre cancerul pulmonar. Atât timp cât astfel de decizii fără logice sunt făcute, urgența climatică nu va fi niciodată rezolvată”, a spus Joel Scott-Halkes, purtător de cuvânt al grupului Animal Rebellion.

Cea mai eficientă metodă pentru reducerea emisiilor, ignorată la COP26

O dietă vegetariană, așa cum precizează chiar propriul website al conferinței, este „cea mai eficientă metodă pentru ca oamenii să reducă emisiile”.

De fapt, firma de catering folosită la conferință a inclus amprenta de carbon pentru fiecare dintre felurile de mâncare în speranța că va reuși să educe participanții la eveniment și să le influențeze deciziile.

Câteva dintre specialitățile scoțiene incluse în meniu au folosit 3,4 kilograme de carbon pentru a fi produse, potrivit propriului sistem de rating al COP26. Un hamburger cu brânza scoțiană cheddar? Tot 3,4 kilograme de carbon.

„O dovadă a eșecului total al guvernului britanic”

Asta este cu mult peste cele 500 de grame de emisii de carbon per fel mâncare pentru a atinge obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris.

„Prin includerea etichetelor pentru climă în meniurile noastre, noi am încercat să atingem mai ușor acest obiectiv, împreună”, arată o descriere pe pagina oficială a evenimentului, potrivit Futurism.

Totuși, „includerea complet iresponsabilă de carne, lactate și fructe de mare în meniul de la COP26 este o dovadă a eșecului total al guvernului britanic de a înțelege cauza principala a crizei climatice”, a adăugat Scott-Halkes.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un dinozaur avertizează omenirea: „Nu alegeți extincția!”. Campanie ONU inedită pentru schimbările climatice

Un raport ONU trage un semnal de alarmă „zguduitor” în privința schimbărilor climatice

Greenpeace: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

Narendra Modi a anunțat că India va încerca să atingă neutralitate climatică în anul 2070

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase