Home » Natură » Mustățile leilor de mare îi ajută să atingă lumea din jur, așa cum ne ajută pe noi vârfurile degetelor

Mustățile leilor de mare îi ajută să atingă lumea din jur, așa cum ne ajută pe noi vârfurile degetelor

Mustățile leilor de mare îi ajută să atingă lumea din jur, așa cum ne ajută pe noi vârfurile degetelor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.12.2021

Vârfurile degetelor noastre sunt uimitoare. Acestea sunt sensibile și pot fi simți textura, dimensiunea și forma obiectelor din jurul nostru. Aceste mișcări sunt atât complexe cât și specifice anumitor activități. Asta înseamnă că oamenii adoptă diferită mișcări în funcție de ceea ce doresc să simtă în privința unui obiect.

Majoritatea mamiferelor nu au vârfuri de degete la fel de sensibile ca cele ale oamenilor. În schimb, animalele au mustăți, adică fire de păr sensibile de atingere situate pe fețele lor, acestea fiind folosite pentru a ghida locomoția, căutarea de hrană și explorarea obiectelor.

Oamenii de știință studiază mustățile de zeci de ani, în special cele ale șoarecilor, încercând să înțeleagă cum sunt procesate în creier semnalele de la mustăți. Însă, abia acum începe să înțelegem că mustățile sunt mișcate prin strategii uimitoare, la fel ca degetele oamenilor.

Șobolanii, șoarecii și alte mamifere își pot mișca mustățile printr-o acțiune de scanare de „încoace și încolo” numită „whisking” (de la „whiskers” adică mustăți în limba engleză). Aceasta este una dintre cele mai rapide mișcări pe care o pot face mamiferele, putând să aibă loc până la 25 de ori pe secundă la șoareci.

Mamifere care au unele dintre cele mai sensibile mustăți

Atunci când șoarecii și șobolanii intră în contact cu obiecte, aceștia adoptă și alte mișcări ale mustăților. Acestea includ și încetinirea mișcărilor pentru a simți pentru un timp mai îndelungat suprafața obiectelor.

Însă, nimeni nu a știut dacă animalele își pot adapta mișcările mustăților în funcție de diferite sarcini. Astfel de mișcări specifice ar putea fi o descoperire interesantă pentru că ar indica un nivel precis de control asupra senzorilor și percepției.

Pinipedele, care includ focile, leii de mare și morsele, au mustăți deosebit de groase și lungi, astfel că sunt ușor de studiat. De asemenea, aceste mamifere au unele dintre cele mai sensibile mustăți, pot detecta texturi și forme cu aceeași sensibilitate ca degetele oamenilor, chiar și în apa rece în care degetele noastre ar amorți.

Astfel, oamenii de știință au desfășurat experimente cu o femelă de leu de mare numită Lo. Aceasta a fost instruită să efectueze o sarcină pentru distingerea texturii folosindu-și doar mustățile.

Prima oară când astfel de mișcări specifice ale mustăților sunt documentate

Lo a trebuit să găsească un obiect în formă de pește cu textură medie printre alți pești-momeală. De asemenea, femela a trebuit să găsească un pește de mărime medie printre alți pești-momeală, precum și să efectueze o sarcină vizuală și să găsească un pești gri printre alți pești colorați diferit.

Cercetătorii au filmat-o pe Lo efectuând sarcinile de mii de ori, iar mustățile și mișcările capului au fost studiate apoi în imaginile obținute, scrie Science Alert.

După ce au analizat datele și imaginile, oamenii de știință au concluzionat că Lo a desfășurat mișcări specifice cu mustățile pentru fiecare sarcină. Aceasta a parcurs cu mustățile sale suprafețele și a simțit cu mustățile colțurile de la obiecte de mărimi diferite. Aceste strategii sunt folosite și de oameni prin intermediul vârfurilor degetelor.

Aceasta este prima oară când astfel de mișcări specifice ale mustăților sunt documentate, iar asta demonstrează că studiul mustăților ne poate oferi indicii importante despre percepția și cogniția animalelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sensibilitatea din vârfurile degetelor noastre este mult mai vastă decât ne-am fi imaginat

Unii rechini nu fac diferenţa între oameni şi foci – studiu

Imagini surprind momentul în care un mare rechin alb atacă fără milă o focă în apele din Cape Cod

Un pui „roșcovan” de focă, extrem de rar, a fost descoperit de oamenii de știință. Colonia sa l-ar putea abandona

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase