Home » Natură » Putem da vina pe schimbările climatice pentru tornadele din SUA?

Putem da vina pe schimbările climatice pentru tornadele din SUA?

Publicat: 16.12.2021

Tornadele din SUA au lovit mai multe state, de mai multe ori, luând cu ele și cel puțin 100 de vieți omenești.

Acestea sunt extrem de rare în afara primăverii și verii, în SUA, dar în luna decembrie a avut loc un număr record de avertismente de tornadă, scrie BBC.

Deci schimbările climatice cauzează tornade mai frecvente și mai puternice?

Cum se formează tornadele

Atunci când aerul umed cald este prins de aerul rece, determină formarea norilor de furtună. Aerul cald se ridică, creând un curent ascendent. Și dacă sunt și vânturi puternice care se mișcă în direcții diferite, coloana de aer începe să se rotească.

Sunt atrase cantități tot mai mari de aer cald, accelerând spirala vântului, care apoi se extinde din partea de jos a norilor.

Și odată ce aceasta atinge pământul, s-a născut o tornadă. Există mai mult aer cald umed în lunile mai calde. Însă tornadele din SUA de această dimensiune și putere sunt ceva neobișnuit.

Tornadele din SUA devin mai frecvente?

În ultimii 20 de ani au fost înregistrate mult mai multe tornade decât în cei 20 dinaintea lor, dar o parte din acestea se datorează și faptului că oamenii de știință le-au putut urmări mai bine.

Pe măsură ce metodele de colectare a datelor s-au îmbunătățit, tornadele mai puțin severe au fost înregistrate mai constant.

„Pentru un ochi neantrenat, s-ar putea să pară că avem mai multe dintre aceste evenimente, dar în realitate ceea ce se întâmplă este că avem instrumente mult mai bune pentru identificarea tornadelor relativ mai slabe”, spune dr. Jana Houser, profesor de meteorologie la University of Ohio.

Dar grupurile de tornade (atunci când șase sau mai multe încep la șase ore una de cealaltă) devin tot mai probabile.

Și deși acum sunt mai puține zile cu tornade, în medie aproximativ 100 față de 150 în anii 1970, există mai multe tornade în fiecare din acele zile.

Tornadele din SUA sunt cauzate de schimbările climatice?

Niciun eveniment meteorologic nu poate fi atribuit doar schimbărilor climatice.

Numărul tot mai mare de grupuri de tornade „implică în mod clar că modelele atmosferei s-au schimbat”, spune meteorologul Harold Brooks, de la US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

„Acest lucru poate fi legat de schimbările climatice, dar nu putem trage o concluzie completă”, adaugă el.

Temperaturile mai calde fac evenimentele meteorologice extreme mai probabile și potenţial mai distructive.

Dar „nu există un consens științific” cu privire la tornade, spune Brooks.

„Nu este deloc ca consensul cu privire la creșterea valurilor de căldură sau a ploilor abundente”, adaugă acesta.

Viteza vântului și energia din atmosferă sunt doi dintre principalii factori ai tornadelor, dar există o lipsă de dovezi definitive cu privire la modul în care se pot schimba odată cu încălzirea climatului.

La o ședință de după tornade, președintele american, Joe Biden, a spus că „va cere Environmental Protection Agency și altora să analizeze [rolul schimbărilor climatice]”.

„Adevărul este că știm că totul este mai intens când clima se încălzește”, a adăugat el.

În 2018, Intergovernmental Panel on Climate Change a constatat că unele „condiții favorabile tornadelor, cum ar fi instabilitatea atmosferică [va] crește din cauza creșterii temperaturii și umidității”.

Dar există și condiții care pot reduce probabilitatea de tornade.

tornadele din SUA
Foto: Profimedia

Devin tornadele mai puternice?

Nu există dovezi că tornadele devin mai puternice, potrivit cercetărilor făcute de National Geographic Society.

De fapt, SUA a avut o „secetă de tornade”, fără nicio tornadă de cea mai înaltă categorie din 2013.

Cea mai devastatoare dintre tornadele din al doilea weekend al lunii decembrie 2021 a devenit cunoscută sub numele de Quad-State, căci a trecut prin Arkansas, Missouri, Tennessee și Kentucky.

Viteza vântului nu a fost una care să doboare recorduri, însă dimensiunea tornadei a fost.

Se pare că avea o lățime 1,2 kilometri și a parcurs peste 350 de kilometri, considerabil mai mult decât distanța de la Londra la Paris.

În medie, tornadele au o lățime de 50 de metri și parcurg doar câțiva kilometri, potrivit National US Weather Service.

Vor lovi tornadele din SUA mai multe zone?

Cele mai frecvente tornade au fost în mod tradițional într-o fâșie prin centrul SUA, cunoscută sub numele de Aleea Tornadelor. Aceasta include zone din Texas, Louisiana, Arkansas, Oklahoma, Kansas, Dakota de Sud, Iowa și Nebraska.

Dar unele dovezi indică o schimbare către mai multe tornade în sudul SUA. Brooks spune: „Aleea Tornadelor nu este bine definită, așa că este greu de spus dacă există o schimbare certă”.

„Am văzut o creștere a tornadelor de aproximativ 10% pe parcursul a 40 de ani în regiunea central-sudică și o scădere în regiunea Texas, Kansas. S-a schimbat, dar nu este o schimbare uriașă”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiți și:

Sistem robotic pentru curățarea fundului mării, realizat cu ajutorul cercetătorilor români

Germania vrea să dezvolte combustibili sintetici și nu vrea să renunțe la motoarele cu ardere internă

Un liliac a zburat peste 2.000 de km, de la Londra în Rusia, unde a fost ucis de o pisică

Numărul apicultorilor din România s-a înjumătăţit în cinci ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase