Home » Natură » Noi imagini surprinse cu peștele cu cap transparent în adâncurile oceanului

Noi imagini surprinse cu peștele cu cap transparent în adâncurile oceanului

Publicat: 18.12.2021

La mii de metri adâncime în Golful Monterey, în largul Californiei, oamenii de știință au capturat recent imagini ale unui pește cu un cap bulbos, translucid și ochi verzi asemănători unei sfere, cu care poate vedea prin frunte.

Această creatură bizară, cunoscută sub numele de pește cu capul transparent (Macropinna microstoma), este foarte rar văzută, scrie Live Science.

Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) au observat specia doar de nouă ori, în ciuda faptului că și-au trimis vehiculele operate de la distanță (ROV) la peste 5.600 de scufundări în habitatul peștilor, a scris MBARI pe Twitter.

Dar de data aceasta, o echipă de oameni de știință a lansat vehiculul Ventana de la MBARI și a văzut un pește cu cap transparent stând nemișcat în apă.

Peștele care poate vedea prin frunte este „de neconfundat”

În acel moment, ROV-ul naviga la o adâncime de aproximativ 650 de metri în Monterey Submarine Canyon, unul dintre cele mai adânci canioane submarine de pe coasta Pacificului, a declarat Thomas Knowles, un acvarist senior la Monterey Bay Aquarium.

vedea prin frunte
Foto: MBARI

Peștele a apărut pentru prima dată foarte mic în depărtarea albastră, dar am știut imediat la ce mă uit. Nu putea fi confundat cu nimic altceva”, a spus el.

În timp ce un bâzâit de entuziasm se răspândea prin camera de control, Knowles a ținut focalizată camera ROV în timp ce pilotul ROV-ului, Knute Brekke, a ținut robotul subacvatic îndreptat spre pește. „Știam cu toții că aceasta a fost probabil o experiență unică în viață”, deoarece creatura evazivă este văzută foarte rar, a spus Knowles.

În lumina ROV-ului, ochii animalului străluceau verde și puteau fi văzuți cu ușurință prin scutul transparent, plin de lichid, care acoperă capul peștelui.

Acești ochi sunt incredibil de sensibili la lumină și pot fi orientați drept în sus, spre vârful capului peștelui, sau drept înainte, conform MBARI. Două capsule de culoare închisă stau în fața ochilor peștelui și conțin organele pe care animalul le folosește pentru a mirosi.

Acesta poate fi întâlnit la adâncimi foarte mari

Habitatul peștilor cu cap transparent variază de la Marea Bering până în Japonia și Baja California. Peștii trăiesc în zona crepusculară a oceanului, care se află, cu aproximație, în intervalul 200-1.000 de metri adâncime; peștii cu cap transparent trăiesc la aproximativ 600-800 metri adâncime, aproape de adâncimea în care apa este cuprinsă de întuneric complet, potrivit MBARI.

Oamenii de știință nu știu cât de multe dintre aceste capete gelatinoase plutesc în adâncurile oceanului.

„Nu avem niciun indiciu asupra dimensiunii populației, cu excepția unui sens relativ”, a declarat Bruce Robison.

Peștii cu cap transparent sunt mai puțin abundenți decât peștii din zona crepusculară întâlniți în mod obișnuit, cum ar fi peștii-lanternă sau Gonostomatidele, iar echipa MBARI întâlnește pești cu cap transparent cam la fel de des ca pe peștii-pescari, peștii balenă și anghilele-pelican, „adică foarte rar”, a spus el.

Acești pești pot observa siluetele prăzii lor

Pe baza observațiilor anterioare ale cercetătorilor MBARI, publicate în 2008 în jurnalul Copeia, oamenii de știință cred că peștii cu cap transparent rămân în cea mai mare parte nemișcați în timp ce așteaptă ca prada neatentă, cum ar fi zooplanctonul și meduzele, să le treacă pe deasupra capului.

Peștele poate pluti în acest fel datorită unui set de aripioare largi și plate care se extind din corpul său. Îndreptându-și ochii verzi în sus, acești pești pot observa siluetele prăzii lor, iar pigmentul verde din ochi poate ajuta la filtrarea luminii solare de la suprafața oceanului.

Odată ce un pește cu cap transparent observă un jeleu bioluminiscent sau un mic crustaceu care plutește, se ridică în sus pentru a prinde creatura în gură în timp ce își rotește ochii înainte, astfel încât să poată vedea unde se duce.

vedea prin frunte
Foto: MBARI

Oamenii de știință speculează că M. microstoma poate trage uneori alimentele din sifonofori (organisme asemănătoare meduzelor, care se lipesc împreună în linii lungi și captează prada în tentaculele lor). Scutul transparent al capului peștelui cu cap transparent l-ar putea proteja împotriva celulelor înțepătoare din tentaculele sifonoforelor. dar aceasta este doar o speculație.

Multe din lucrurile știute despre peștele care poate vedea prin frunte sunt doar speculații

„Cele mai multe aspecte ale istoriei lor naturale rămân necunoscute și o mare parte din ceea ce credem că știm despre ei se bazează pe speculații”, a spus Robison.

Deși M. microstoma a fost descris pentru prima dată în 1939, pescarii au prins aceste exemplare timpurii în plase care le-au distrus scuturile transparente ale capului. Deci oamenii de știință nu au știut despre scuturi până în anii 2000, când cei de la MBARI au văzut un pește cu cap transparent în habitatul său natural. Dar mai sunt multe lucruri de învățat despre acest animal.

În cadrul celei mai recente scufundări, echipa a urmărit cu nesaț specimenul de M. microstoma până când acesta a plecat să-și caute hrană în alte părți ale oceanului.

„Nu am avut nicio dorință să capturăm acest animal”

„Nu am avut nicio dorință să capturăm acest animal”, deoarece acvariul nu este amenajat adecvat pentru a îngriji peștii puțin înțeleși, a spus Knowles. Acestea fiind spuse, multe alte creaturi bizare și minunate din adâncurile mării vor fi în curând expuse la acvariu.

În primăvara anului 2022, Monterey Bay Aquarium va deschide o nouă expoziție numită „În adâncime: explorarea oceanului nostru nedescoperit”, care va prezenta tot felul de creaturi de adâncime, de la izopode gigantice la păianjeni de mare și la meduze cu burta-sângerie, conform site-ului acvariului.

Și, la fel ca peștele cu cap transparent, multe dintre aceste creaturi arată ca ceva luat direct dintr-un roman SF.

Vă recomandăm să citiți și:

Rezultatele primului studiu genetic din România. Câți urși se află în Munții Făgăraș?

Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific

Cum își strigă un pui de cerb mama? Filmare din Parcul Național Semenic

Un gândac scapă de o furnică ”zombie” cu o mişcare de karate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase