Home » Natură » Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific

Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific

Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific
Credit foto: The-Hydrous / Immerse
Publicat: 28.02.2021

În timpul scufundărilor prin oceane, Erika Woolsey, biolog marin, a văzut direct cum recifele de corali și viața marină sunt afectate de schimbările climatice. Astfel s-a decis să găsească o modalitate prin care și alții să-i împărtășească experiența, inclusiv cei mulți care nu pot explora oceanul.

Prin intermediul organizației sale nonprofit, The Hydrous, Woolsey folosește realitatea virtuală pentru a „aduce oceanul tuturor”.

Un colectiv de oameni de știință, realizatori de film și scafandri din San Francisco ajută oamenii să facă scufundări virtuale captivante pentru a crea un sentiment de „empatie oceanică universală”, crescând preocuparea față de deteriorarea recifelor și inspirând acțiuni menite să ne proteja mările, scrie CNN.

Distrugerea recifelor de corali

Ca habitat, recifele de corali rivalizează cu biodiversitatea pădurilor tropicale, aproximativ 25% dintre speciile marine depinzând de acestea. Din păcate, schimbările climatice, poluarea și pescuitul excesiv au decimat aproximativ jumătate din recifele de corali din apele de mică adâncime.

Două decenii de explorare subacvatică i-au oferit lui Woolsey, în vârstă de 36 de ani, ocazia să înțeleagă îndeaproape amenințările cu care se confruntă recifele.

„Am văzut trecerea de la un recif de corali sănătos, vibrant și colorat, la ceea ce arată ca un peisaj selenar”, a afirmat Erika Woolsey pentru CNN. „Când coralii trăiesc, la fel se întâmplă și cu peștii și cu toate celelalte animale care depind de recif și societățile umane care se bazează pe aceste ecosisteme pentru existența lor”, a adăugat ea.

Conexiunea oamenilor cu oceanul îl poate salva

Echipa Hydrous a recreat această experiență în filmul „Immerse” („Scufundare”), care a adunat deja câteva premii. Printr-o cască VR, spectatorii se alătură lui Woolsey pentru o scufundare virtuală ghidată în recifele de corali din insula Palau din Pacificul de vest, având o vedere subacvatică de 360 ​​de grade.

Excursia virtuală durează circa nouă minute, timp în care înoată alături de pisici de mare, broaște țestoase marine și rechini înainte de a asista la deteriorarea recifelor.

Experiența provoacă adesea reacții puternice. „De îndată ce oamenii își scot căștile și mă privesc în ochi, vor să-mi povestească despre experiența lor oceanică”, a mărturisit Woolsey. „Acea conexiune umană cu oceanul va rezolva problemele noastre oceanice”, crede biologul marin.

„Immerse” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Oceanic din 2019 și a câștigat o serie de premii, inclusiv selecția oficială EarthXFilm 2019. Woolsey a condus, de asemenea, evenimente de scufundări virtuale, inclusiv îndrumând 450 de participanți la National Geographic VR Theatre din Washington, în 2019.

Realitatea virtuală în pandemie

Pandemia și restricțiile instituite la nivel global au impulsionat și mai mult plimbările virtuale subacvatice.

Din iunie 2020, aproape un milion de persoane, cu vârste cuprinse între opt și 90 de ani, au luat parte la scufundări virtuale. Un „instrument de teleportare” atât de necesar într-un moment în care oamenii sunt limitați la casele lor, a afirmat Woolsey, susținând că scufundările oferă oamenilor o conexiune care depășește oceanul.

Ea speră că progresele în tehnologia de filmat vor permite echipei sale să „ducă tot mai mulți oameni în locuri din ocean care sunt subexplorate, locuri mai departe de civilizația umană”.

Tehnologia VR nu arată numai starea în care se află oceanele noastre, ci și modul în care au șansa de a se recupera și asta pentru că oamenii pot conștientiza și mai mult situația lor, a mai spus biologul marin.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire impresionantă în largul coastelor Groenlandei: o uriașă grădină de corali moi

Editarea genetică ar putea să ajute coralii să supraviețuiască încălzirii globale

Recif de corali mai înalt decât Empire State Building din New York, descoperit în Marea Barieră de Corali

Albirea coralilor este explicată printr-o descoperire majoră a oamenilor de știință

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase