Home » Natură » Poluarea chimică a aerului se transformă în ceva mult mai toxic, arată studiile

Poluarea chimică a aerului se transformă în ceva mult mai toxic, arată studiile

Poluarea chimică a aerului se transformă în ceva mult mai toxic, arată studiile
Foto: Shutterstock
Publicat: 28.12.2021

Poluarea chimică a aerului cauzată de resturile de substanțe industriale are potențialul de a se transforma în noi substanțe mai toxice și mai persistente decât poluarea inițială, potrivit unui studiu global publicat pe 15 decembrie.

Folosind mostre colectate din întreaga lume, studiul publicat în Nature a constatat că aceste produse neidentificate anterior sunt prezente în atmosferele a 18 orașe mari, inclusiv Lagos, New York, Tokyo și Varșovia.

Ghidurile de reglementare precum cele enumerate în Convenția de la Stockholm evaluează pericolul diferiților poluanți chimici în funcție de cât de mult rămân aceștia în mediu, cât de toxici sunt și în ce măsură contaminează ființele vii, notează Science Alert.

Modul în care este studiată poluarea chimică a aerului nu ia în considerare anumiți factori

Dar studiul mai spune și că această abordare a fost limitată la o listă de substanțe cunoscute și nu ia în considerare modul în care acestea se pot schimba pe măsură ce se descompun.

Cercetarea propune un nou cadru folosind teste de laborator și simulări pe computer pentru a prezice ce substanțe chimice vor apărea pe măsură ce produsele interacționează cu aerul și cât de toxice vor fi acestea.

Autorul principal al studiului, John Liggio, un om de știință de la Environment Canada, a lucrat cu o echipă pentru a testa cadrul pe nouă substanțe chimice ignifuge care se găsesc cel mai frecvent în atmosferă.

„Sunt substanțe chimice care sunt adăugate la o mare varietate de materiale pentru a întârzia declanșarea unui incendi”, a declarat Liggio.

Într-un laborator, ei au observat modul în care aceste substanțe chimice s-au schimbat în timp în contact cu oxidanții din aer și au descoperit că au dat naștere la 186 de substanțe diferite.

Comparând aceste noi substanțe cu mostrele de teren, ei au găsit 19 derivate din cele mai comune cinci substanțe ignifuge. Niciuna dintre cele 19 nu fusese identificată în atmosfera ambiantă înainte.

Echipa a folosit apoi simulări pe computer pentru a măsura persistența, toxicitatea și bioacumularea substanțelor chimice derivate.

Substanțele rezultate în urma reacțiilor din aer pot fi cu mult mai toxice decât cele inițiale

Ei au descoperit că noile substanțe chimice ar putea avea un impact mai lung asupra mediului și ar putea fi mai toxice decât substanțele chimice părinte, în unele cazuri de 10 ori mai mult.

„Cadrul ar trebui să ofere o nouă cale pentru includerea produselor de transformare în programele de rutină de monitorizare a aerului și pentru prioritizarea produselor de transformare care prezintă mare interes pentru o examinare suplimentară”, spune studiul.

În timp ce studiul a analizat nouă poluanți chimici obișnuiți și cele 19 substanțe chimice fiice prezente în probele de aer urban, Liggio spune că aceste rezultate sunt doar vârful aisbergului.

„Probabil că există mii de substanțe chimice diferite”, a spus el, adăugând că testele viitoare vor analiza substanțele chimice ale anvelopelor vehiculelor, antioxidanții și alți aditivi din plastic.

Un alt obiectiv este testarea toxicității poluanților în studiile din viața reală, mergând dincolo de modelarea computerizată utilizată pentru acest studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini dramatice din interiorul unui uragan de gradul 4, surprinse în premieră

De ce apa din lacul IOR s-a făcut roșie? Misterul a fost descifrat

Un petrolier vechi de 45 de ani ar putea produce o catastrofă în Marea Roșie. Va fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie

Oamenii de știință au stabilit unde se află cel mai curat aer de pe planetă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase