Home » Natură » Un studiu recent arată cât de benefică poate fi vânătoarea pentru animalele sălbatice

Un studiu recent arată cât de benefică poate fi vânătoarea pentru animalele sălbatice

Un studiu recent arată cât de benefică poate fi vânătoarea pentru animalele sălbatice
Foto: Brage Bremset Hansen/ NTNU
Publicat: 24.02.2022

Deși nu pare să aibă vreo logică la prima vedere, animalele sălbatice pot trece mai ușor peste iarnă atunci când numărul lor este mai mic.

„Vânătoarea și alte mijloace de gestionare a unei populații de animale pot avea uneori un efect pozitiv prin reducerea concurenței pentru hrană”, spune Bart Peeters, cercetător postdoctoral la Departamentul de Biologie al NTNU (Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie).

Acest lucru are sens doar atunci când este vorba de animalele sălbatice pentru care disponibilitatea hranei este limitată.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Ecology Letters și s-ar putea dovedi utile în gestionarea diferitelor specii.

„Vânătoarea reglementată poate avea un efect pozitiv”

Peeters și colegii săi au folosit modele statistice și simulări pentru a evalua consecințele reducerii unei populații de animale prin vânătoare reglementată. Câteva dintre aceste modele sunt transferabile altor specii, iar unul dintre ele este special dezvoltat pentru renii Svalbard.

„Condițiile precare de pășunat din timpul iernii date, de exemplu, de stratul gros de zăpadă sau gheața de pe tundră, cresc competiția pentru hrană. Acest lucru are un impact redus atunci când populația este mică și puține animale concurează pentru hrană. Dar în populațiile mai mari, multe animale vor muri de foame atunci când condițiile meteorologice nefavorabile reduc resursele disponibile”, spune Peeters.

Combinația dintre condițiile meteorologice extreme și densitatea mare a populației, sau suprapășunatul, poate duce, în cel mai rău caz, la decimarea populației, când puține sau niciunul dintre animale nu are suficientă hrană.

„Vânătoarea reglementată poate avea un efect pozitiv, deoarece reduce numărul de animale înainte de iarnă, astfel încât mai puține animale trebuie să concureze pentru hrană”, adaugă Peeters.

„Condițiile meteorologice nefavorabile pot reduce sever o populație”

„Prin vânarea unui anumit număr de animale prin vânătoarea de toamnă, reducem densitatea populației și putem evita efectul amplificat al condițiilor proaste de pășunat din timpul iernii. Vânătoarea are ca rezultat condiții mai bune pentru animalele care supraviețuiesc vânătorii. Mai multe animale vor trece peste iarnă și un număr mai mare va avea pui în vara viitoare”, spune profesorul Brage Bremset Hansen.

Rezultatele studiului pot fi transferate la alte specii cu resurse alimentare limitate, care sunt puternic afectate de condițiile meteorologice. Exemple ar putea fi unele specii de cerbi care sunt afectate de adâncimea zăpezii sau specii ale căror resursele alimentare și acces la apă pot fi afectate de secetă.

Această abordare nu va funcționa în cazul unei vânători foarte mari, conform EurekAlert.

„Arătăm că condițiile meteorologice nefavorabile pot reduce sever o populație cu o densitate mare de animale. Dar vânarea de 5-10% din populație poate reduce mortalitatea care ar rezulta în urma acestor condiții meteorologice nefavorabile”, spune Peeters.

De fapt, dacă nu sunt vânate prea multe animale, populația de la sfârșitul iernii ar putea fi mai mare decât dacă nu ar avea loc o vânătoare.

În ultimii ani, iernile mai blânde și ploioase din Svalbard au făcut ca tundra să fie acoperită cu gheață, ceea ce uneori a cauzat probleme pentru reni.

O măsură preventivă pentru a evita mortalitatea ridicată

„Dacă densitatea populației este mare sau tundra este suprapășunată, competiția pentru hrană va fi și mai mare în condiții grele de zăpadă. Acest lucru este valabil mai ales atunci când ploaia de iarnă duce la o acoperire groasă cu gheață a solului”, spune Peeters.

Acest fenomen se întâmplă din ce în ce mai des în Svalbard și a avut loc și pe Finnmarksvidda, în nordul Norvegiei.

Determinarea numărului de animale care ar trebui recoltate prin vânătoare pentru a evita o decimare a populației depinde de condițiile de pășunat și de dimensiunea populației. Din păcate, să prezici dacă o iarnă va fi blândă sau aspră nu este la fel de simplu.

„Cu toate acestea, reglementarea durabilă prin vânătoare moderată sau alte mijloace de recoltare poate fi o măsură preventivă pentru a evita mortalitatea ridicată, producția scăzută și scăderea bruscă a populației în condiții nefavorabile de pășunat”, a spus Peeters.

Vă recomandăm să citiți și:

Plantele înfloresc acum cu o lună mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Imagini superbe cu un râs. Felina a fost surprinsă într-o pădure din Vrancea

Luptă între doi zimbri, surprinsă în Parcul Natural Vânători Neamț. Cum s-a terminat totul

5 lucruri pe care noi le facem, dar care îi derutează pe câinii noştri

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase