Home » Natură » Un ecologist renumit, „părintele” teoriei Gaia, avertizează că Pământul s-ar putea răzbuna pe omenire

Un ecologist renumit, „părintele” teoriei Gaia, avertizează că Pământul s-ar putea răzbuna pe omenire

Publicat: 07.11.2021
Un ecologist renumit, „părintele” teoriei Gaia, avertizează că Pământul s-ar putea răzbuna pe omenire
Sursa foto: Shutterstock

Ecologistul influent James Lovelock crede de mult timp că Pământul este capabil de autoreglare, asemenea unui organism viu.

Teoria Gaia dezvoltată de acesta, numită după zeița din mitologia greacă ce reprezintă personificarea Pământului, sugerează mediul planetei noastre se ajustează singur și reacționează la abuzuri, cum ar fi cele pe care le produce momentan omenirea.

Și, având în vedere modul oribil în care ne comportăm cu mediul înconjurător, Gaia este pe cale să se răzbune, avertizează ecologistul în vârstă de 102 ani, potrivit Futurism.

Omenirea a perturbat o formulă ținută cu multă grijă într-un echilibru

Deși o astfel de teorie ar putea părea exagerată, aceasta reprezintă o încapsulare elegantă a ideii că acțiunile noastre dau peste cap procese care există cu mult dinaintea noastră. Astfel, asta înseamnă că trebuie să luăm măsuri acum sau să ne confruntăm cu o serie de consecințe grave.

Lovelock mai spune că temperaturile de la suprafața planetei au fost modulate timp de miliarde de ani „mulțumită lui Gaia: pădurile, oceanele și alte elemente din sistemul de reglare al Pământului, care a păstrat temperatura destul de constantă și aproape de niveluri optime pentru viață”.

Totuși, omenirea a perturbat considerabil acea formulă ținută cu multă grijă într-un echilibru.

Lovelock a ajuns la o concluzie surprinzătoare și controversată

„Două acte de genocid, sufocarea cu gaze cu efect de seră și decimarea pădurilor tropicale, au cauzat schimbări la o scară nemaivăzută de milioane de ani. Intrăm într-o eră a căldurii în care temperaturile și nivelurile mărilor vor crește în fiecare deceniu până când Pământul va ajunge de nerecunoscut”, a mai explicat Lovelock.

În opinia ecologistului, pur și simplu nu putem crea ferme solare și eoliene pentru a pune capăt dependenței noastre de combustibili fosili. De fapt, Lovelock a ajuns la o concluzie surprinzătoare și controversată. „Trebuie să construim mai multe centrale nucleare, deși ecologiștii trebuie mai întâi să treacă peste temerile lor exagerate în privința radiației”, a spus acesta.

De asemenea, o pandemie globală ar trebui să fie considerată un avertisment. „Virusul, COVID-19, ar fi putut să fie o consecință. Gaia va încerca din răsputeri data viitoare să se răzbune și mai bine cu ceva mult mai grav”, a adăugat Lovelock.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi dovezi sugerează că Pământul s-a înclinat în urmă cu 84 de milioane de ani

Descoperire neașteptată la granița magnetosferei Pământului. O cantitate imensă de energie este implicată

Pământul ar putea deveni „extraterestru” pentru oameni până în anul 2500

Rotația Pământului a încetinit, însă este posibil să fie nevoie de ajustarea timpului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase