Home » Natură » Care este cel mai rece oraș din lume? Temperaturile de aici sunt de-a dreptul extreme

Care este cel mai rece oraș din lume? Temperaturile de aici sunt de-a dreptul extreme

Publicat: 08.03.2022

Într-o scrisoare pe care exploratorul antarctic Ernest Shackleton i-a scris-o lui Kitty Pogson, în timpul expediției din 1902, acesta a descris temperaturile extreme și efectele cumplite avute asupra echipajului.

„Din nefericire am pierdut unul dintre oameni, acesta căzând de pe un versant înghețat și aproape că am pierdut un locotenent și alți trei oameni”, a completat Shackleton. „Vremea este destul de rece acum, cele mai scăzute temperaturi atingând -52.2 grade Celsius”.

În zilele noastre, doar câteva mii de cercetători vizitează Antarctica în fiecare an. Cu toate că acesta este cel mai rece continent, locuitorii din alte părți ale lumii au și ei de înfruntat unele zone destul de reci.

Care este deci cel mai rece oraș din lume?

Yakutsk, cel mai rece oraș din lume?

Yakutsk, oraș rusesc situat în Siberia este unul dintre cele mai reci și puțin locuite orașe, găzduind 336.200 de locuitori. Cea mai mare parte dintre aceștia lucrează pentru Alrosa, compania care exploatează mina de diamante din oraș.

Temperaturile din Yakutsk au atins și -60 grade Celsius, dar unii locuitori sunt de părere că au existat zile mult mai reci, dar nu au putut proba acest fapt pentru că termometrul nu poate măsura dincolo de -63 grade Celsius, indică Live Science.

Cu toate acestea, în vreme de Yakutsk rămâne cel mai rece oraș din lume, mai există și altele, mai puțin populate, dar care sunt chiar mai aspre decât primul. Oimiakon este un astfel de loc, o așezare rusească compusă din aproximativ 500 de oameni. Aici, temperaturile atinse au scăzut până la -71,2 grade Celsius în 1924.

Chiar dacă poate părea surprinzător, Yakutsk și Oimiakon nu sunt chiar atât de apropiate. Distanța care le separă este de 928 kilometri sau 21 de ore de condus.

De ce sunt aceste locuri atât de friguroase?

Siberia este răcoroasă „din cauza unei combinații dintre altitudine înaltă și suprafața extinsă”, spune Alex DeCaria, profesor de meteorologie la Universitatea Millersville din Pennsylvania.

Temperaturile globale extreme au tendința de a se manifesta de-a lungul continentelor fiindcă solul se încălzește și răcește mult mai repede decât o fac oceanele. În ceea ce privește Siberia, straturile de zăpadă și gheață au și ele rolul lor. Acestea mențin regiunea rece prin reflectarea radiației solare care vine spre Pământ.

Această combinație de factori a determinat formarea unor zone de presiune mari, semi-permanente deasupra Siberiei și care poată denumirea de „Siberian High”.

„Presiunile mari de pe continentele cu altitudine înaltă sunt caracterizate în general de un aer stabil, umiditate scăzută și cer senin, elemente care conduc la temperaturi de suprafață foarte scăzute”, mai spune DeCaria.

Acest lucru se petrece pentru că umiditatea scăzută și cerul senin permit infraroșiilor și microundelor emise de Pământ să ajungă în vârful atmosferei pentru a fi emise în spațiu, ceea ce conduce la temperaturi de suprafață scăzute.

„Aceste locuri sunt situate în văi locale înconjurate de un teren mai înalt”

Referindu-ne la Yakutsk și Oimiakon, topografia joacă și ea un rol. „Aceste locuri sunt situate în văi locale înconjurate de terenuri mai înalte”, explică Jouni Raisanen, cercetător în cadrul Institutului de Studii ale Pământului și Atmosferă din cadrul Universității din Helsinki, Finlanda.

„Consecințele acestor așa-numite lacuri de aer rece sunt date de faptul că acestea de formează în condiții de iarnă calmă”, a mai adăugat aceasta. Aceste pungi de aer rece pot fi blocate aproape de fundul văii.

În cazul Oimiakon, aceste efect este amplificat de înălțimile relativ mari ale vârfurilor munților din apropiere.

De ce continuă oamenii să mai locuiască în aceste medii ostile?

„Cred că oamenii sunt mândrii de felul în care locuiesc și de ingeniozitatea de care dau dovadă pentru a se adapta la astfel de condiții”, a spus Cara Ocobock, biolog-antropolog și director în cadrul Laboratorului de Energetică Umană de la Universitatea Notre-Dame.

Atunci când vine vorba de temperaturi extreme, unde este cel mai bine de locuit? În zonele calde sau în cele reci? Pentru că la polul opus al spectrului cele mai fierbinți orașe sunt Karachi din Pakistan și Ahvaz din Iran, unde temperaturile sunt de aproximativ 47,8, respectiv 54 grade Celsius.

Vă mai recomandăm și:

Rămășițele unei femei împodobite cu bijuterii rare, descoperite în „Valea Regilor din Siberia”

O vietate a fost readusă la viață după ce a stat înghețată 24.000 de ani în permafrostul din Siberia

„Incendiile zombie” continuă să ardă în Siberia chiar și la minus 60 de grade Celsius

Sicilia este posibil să fi avut cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată în Europa

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase