Home » D:News » Sicilia este posibil să fi avut cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată în Europa

Sicilia este posibil să fi avut cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată în Europa

Sicilia este posibil să fi avut cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată în Europa
Credit foto: Hepta
Publicat: 13.08.2021

Un val de căldură excesiv afectează o mare parte a Europei de mai bine de două săptămâni. Insula Sicilia, din sudul Italiei, este posibil să fi înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor efectuate în Europa.

Autoritățile regionale au raportat că termometrul a înregistrat o temperatură de 48,8 ° C în apropierea orașului Siracuza, în sud-estul insulei Sicilia.

Valoarea nu a fost încă confirmată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care o analizează. Recordul de cea mai ridicată temperatură din Europa este de 48 de grade și a fost măsurat la Atena pe 10 iulie 1977, potrivit OMM.

„Societatea Meteorologica Italiană afirmă că temperatura de 48,8 grade Celsius este validă. Cu toate acestea, la astfel de înregistrări potențiale există de obicei un proces de verificare înainte să poată fi declarate oficial”, a precizat Trevor Mitchell, meteorolog de la UK MetDesk, potrivit IFL Science.

Din cauza temperaturilor extrem de fierbinți, în sudul Italiei au apărut incendii. Joi, pompierii au declarat pe Twitter că au efectuat sute de operațiuni în Sicilia și Calabria, folosind cinci avioane pentru a încerca să stingă flăcările.

Recorduri de temperatură în emisfera nordică

În această vară, în emisfera nordică s-au înregistrat și alte recorduri de temperatură. Celebra regiune Valea Morții, din Statele Unite, a înregistrat o temperatură de 54,4 grade pe 9 iunie, sub recordul mondial oficial (dar controversat) stabilit în 1913, de 56,7 grade Celsius.

De altfel, întregul continent nord-american a cunoscut un val de căldură fără precedent în ultimele câteva luni. În iunie 2021 s-au înregistrat 1.238 recorduri de temperatură pe zi și 1.503 recorduri de temperatură pe timp de noapte.

Un raport recent întocmit de ONU a arătat că aceste temperaturi arzătoare nu ar fi existat în lipsa crizei climatice provocată de oameni. În raportul „Cod roşu pentru umanitate”, întocmit pe baza a peste 14.000 de articole ştiinţifice, se trage un semnal de alarmă privind încălzirea globală. Fenomenul se va agrava, astfel că limita de încălzire a globului va fi atinsă în următorii 20 de ani.

Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „acest raport ar trebui să pună punct industriei cărbunelui şi carburanţilor, înainte să ne distrugă planeta”.

Vă recomandăm să citiți și:

Vin născut din lava vulcanului Etna, produs într-o faimoasă podgorie din Sicilia

O necropolă grecească a fost descoperită în Sicilia

Cum au ajuns mormintele descedenţilor vikingilor în Sicilia? Specialiştii au o explicaţie clară

Unde este cel mai fierbinte loc de pe Terra? În niciun caz în Valea Morții

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase