Home » Natură » Ce țări și orașe vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării?

Ce țări și orașe vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării?

Ce țări și orașe vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării?
Male, capitala Republicii Maldive. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.03.2022

Nivelul mării crește rapid, de la 1,4 milimetri pe an în cea mai mare parte a secolului XX, la 3,6 milimetri pe an între 2006 și 2015, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

NOAA preconizează că nivelul mării va crește probabil cu cel puțin 0,3 metri față de nivelurile înregistrate în anul 2000 până la începutul secolului viitor, în timp ce Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice al Națiunilor Unite estimează că acesta va crește cu 40 și 63 de centimetri până în 2100.

În cazul în care nivelul mării va crește în această măsură, ar putea provoca pagube în întreaga lume. Până la 250 de milioane de persoane, de pe toate continentele, ar putea fi afectate până în 2100, potrivit unui studiu publicat în 2019 în revista Nature Communications.

Așadar, va dispărea vreuna dintre aceste țări, orașe sau state în întregime în timpul vieții noastre și am putea face ceva pentru a evita dezastrul?

3 milioane de locuitori ai insulelor din Pacific, nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului

Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), Maldivele, alcătuite din 1.200 de insule mici de corali și în care locuiesc aproximativ 540.000 de persoane, marchează cea mai plată țară de pe Pământ, cu o altitudine medie de doar 1 m. În cazul în care Maldivele vor înregistra o creștere a nivelului mării de ordinul a doar 45 cm, vor pierde aproximativ 77% din suprafață până în 2100, potrivit UCS.

O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută – aproximativ 1,8 m deasupra nivelului mării – este Kiribati. Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din teritoriul său dacă nivelul mării va crește cu 1,5 metri.

De fapt, aproape toți cei care locuiesc pe o insulă din Pacific riscă să fie grav afectați de creșterea nivelului mării. Aproximativ 3 milioane de locuitori ai insulelor din Pacific trăiesc la mai puțin de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network, o organizație non-profit axată pe facilitarea învățării științifice.

China, cea mai afectată de schimbările nivelului mării

Creșterea nivelului mării a dus deja la dispariția a cel puțin cinci „insule de recif cu vegetație” care făceau parte anterior din Insulele Solomon, iar „alte șase insule se confruntă cu o recesiune severă a țărmului”, potrivit unui studiu din 2016 publicat în revista Environmental Research Letters.

Țara în care cei mai mulți oameni vor fi potențial afectați de schimbările nivelului mării este China, cu 43 de milioane de persoane aflate în zone de coastă. Alte țări care se vor confrunta cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării sunt Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi în pericol până în 2100, și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de Uniunea Europeană.

Așadar, în timp ce diverse țări din întreaga lume vor vedea consecințele creșterii nivelului mării până la sfârșitul secolului și multe milioane de oameni vor fi afectați, pare puțin probabil ca vreo țară, chiar și cele cu altitudini foarte mici, să dispară în întregime până în 2100 – deși ar putea fi doar o chestiune de timp până când unele dintre ele vor fi consumate de ocean.

Mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050

Totuși, numeroase orașe mari sunt expuse unui risc foarte serios de a fi inundate. Unul dintre cele mai clare exemple de creștere a nivelului mării care provoacă dificultăți semnificative în lume este Jakarta, capitala Indoneziei.

Jakarta, unde locuiesc aproximativ 10 milioane de oameni, a fost numit de BBC „orașul care se scufundă cel mai rapid din lume”. Acesta se scufundă cu 5-10 cm în fiecare an din cauza „drenajului excesiv al apelor subterane”, potrivit Earth.org, o organizație de mediu non-profit cu sediul în Hong Kong.

Potrivit Forumului Economic Mondial, o mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050. De fapt, situația din Jakarta este atât de gravă încât este înlocuită drept capitală a Indoneziei de Nusantara, un oraș care va fi construit în curând pe coasta de est a insulei Borneo, la aproximativ 2.000 km de Jakarta.

Statele Unite, puternic afectate

Dar Jakarta este departe de a fi singurul oraș cu un viitor incert. Potrivit Forumului Economic Mondial, până în 2100, Dhaka, Bangladesh (cu o populație de 22,4 milioane de locuitori), Lagos, Nigeria (cu o populație de 15,3 milioane de locuitori) și Bangkok, Thailanda (cu o populație de 9 milioane de locuitori) ar putea fi, de asemenea, scufundate în întregime sau ar putea avea vaste suprafețe de teren sub apă, inutilizabile.

Creșterea nivelului mării va avea, de asemenea, un impact major asupra Statelor Unite. Pe baza unor proiecții recente, multe orașe americane s-ar putea confrunta cu probleme serioase până în 2050, întinderi vaste de terenuri putând deveni nelocuibile, potrivit LiveScience.

Orașul New York este cel mai expus la risc, potrivit cercetărilor efectuate de Climate Central. Vulnerabilitatea New York-ului la inundații a fost evidentă în 2012, când orașul a fost puternic afectat de uraganul Sandy. Cel puțin 43 de persoane din oraș au murit în urma furtunii, aproximativ un sfert de milion de vehicule au fost distruse, iar „pagubele și pierderile” au fost în valoare de cel puțin 32 de miliarde de dolari, a declarat guvernatorul de atunci Andrew Cuomo, potrivit Politico.

Țările care investesc în infrastructură ar putea evita dezastrul

Cu toate acestea, în ceea ce privește inundațiile, Florida pare să fie cu siguranță statul cel mai afectat. Potrivit cercetărilor Climate Central, 36 dintre cele 50 de orașe americane cele mai vulnerabile la inundațiile de coastă se află în statul soarelui.

Țările care investesc în infrastructură, cum ar fi Olanda, ar putea evita unele efecte ale inundațiilor. Dar unele investiții, cum ar fi cele propuse în Florida, nu pot fi aplicate peste tot. De exemplu, refacerea mangrovelor, așa cum sugerează The Nature Conservancy, și extinderea recifelor de corali sunt viabile doar în anumite regiuni climatice. În plus, astfel de măsuri sunt costisitoare.

În timp ce țări precum Statele Unite pot investi în proiecte de protecție a coastelor – și au posibilitatea de a învăța prin încercări și erori – majoritatea națiunilor în curs de dezvoltare nu se bucură de același lux.

Așadar, un factor cheie pentru a determina dacă un oraș sau o țară va dispărea depinde, mai degrabă, de capacitatea unui oraș sau a unei țări de a aborda problema și de a dezvolta apărări pe termen lung.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Coralii din Hawaii sunt rezistenți la încălzirea oceanelor, însă nu sunt în afara pericolului

Oceanele sunt mai calde decât au fost vreodată, avertizează specialiștii

Oceanul ascuns de sub Antarctica

Gheața care se topește în Arctica nu va crește nivelul mărilor și oceanelor. Iată totuși cum ne va afecta

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase