Home » Natură » Un studiu genetic făcut pe animalele din China arată o creștere a rezistenței la antibiotice

Un studiu genetic făcut pe animalele din China arată o creștere a rezistenței la antibiotice

Publicat: 12.04.2022

O echipă internațională de cercetători a descoperit, prin studiul genetic al bacteriilor din animalele, că există o creștere a rezistenței la antibiotice utilizate în China.

În lucrarea lui, publicată în revista Nature Food, grupul descrie analiza întregului genom al probelor de Escherichia coli colectate de la un număr mare de porci, găini, bovine și oi crescute în China între anii 1970 și 2019.

Cercetătorii au căutat gene care conferă rezistență la mai multe antibiotice utilizate în mod obișnuit. Ei explică, de asemenea, de ce cred că descoperirile lor arată că China și alte țări trebuie să găsească noi modalități de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene atât la oameni, cât și la animale, potrivit Phys.org.

Claire Heffernan, de la International Development Centre din Londra, a publicat un articol în același număr al revistei, în care prezintă istoria utilizării antibioticelor în agricultură și munca depusă de echipă în acest nou efort.

Un semnal de alarmă cu privire la creșterea rezistenței la antibiotice

În ultimii ani, oamenii de știință din întreaga lume au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea rezistenței la antibiotice folosite pentru a trata infecțiile umane. Dar problema implică și animalele.

După cum notează Heffernan, aproximativ două treimi din antibioticele administrate în fiecare an sunt folosite în agricultură, în special în creșterea animalelor. În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat ce impact ar putea avea o astfel de utilizare asupra dezvoltării rezistenței la antibiotice pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor bacteriene, cum ar fi E. coli.

În curând, anitibioticele nu vor mai fi eficiente

Pentru a afla, cercetătorii au obținut 986 de mostre de bacterii de la animale colectate de entități din China în ultima jumătate de secol și le-au supus analizei întregului genom, căutând în mod special modificări ale genelor care ar putea conferi rezistență la agenții antibacterieni.

Ei au găsit dovezi ale unei rezistențe care se dezvoltă încet la antibioticele împotriva E. coli la toate tipurile de animale studiate. Creșterea generală este abruptă, ceea ce sugerează că, în curând, antibioticele nu vor mai fi eficiente în protejarea animalelor.

Cercetătorii au testat, de asemenea, susceptibilitatea tulpinilor recente de E. coli la mai multe antibiotice și au descoperit că, în general, acestea au fost mult mai rezistente decât tulpinile din anii 1970. Ei observă, de asemenea, că, deoarece aceleași antibiotice sunt folosite pentru a trata aceleași bacterii, creșterea abruptă a rezistenței se aplică și la oameni.

Vă recomandăm să citiți și:

Vești bune pentru iubitorii de cafea. Consumul zilnic poate fi benefic pentru inimă

Cea mai bună băutură pentru a preveni efectele îmbătrânirii, potrivit unui nou studiu

Dieta ketogenică poate spori eficiența medicamentelor pentru bolnavii de cancer pancreatic

Cercetătorii au găsit microplastice în sângele uman pentru prima dată. Ce se întâmplă în corpul nostru?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase