Home » Natură » O dolină uriașă descoperită în China are propria pădure

O dolină uriașă descoperită în China are propria pădure

Publicat: 15.05.2022

O echipă de oameni de știință a descoperit o nouă dolină uriașă din China în interiorul căreia s-a dezvoltat o pădure.

Această dolină uriașă din China are o adâncime de 192 de metri, potrivit agenției de știri Xinhua, suficient de adâncă pentru a înghiți Gateway Arch din St. Louis.

O echipă formată din speologi profesioniști și amatori au intrat în rapel în dolină vineri, pe 6 mai, descoperind că există trei intrări în peșteră, precum și copaci bătrâni cu înălțimi de 40 de metri care își întindeau ramurile spre lumina care intra prin gaura peșterii, relatează Science Alert.

„Aceasta este o veste grozavă”, a spus George Veni, directorul executiv al Institutului Național de Cercetare a Peșterilor și Carstului (NCKRI) din SUA și expert internațional în peșteri.

Veni nu a fost implicat în explorarea peșterii, dar organizația care a fost, Institutul de Geologie Carstică din cadrul China Geological Survey, este institutul soră al NCKRI.

O zonă specifică pentru o dolină uriașă din China precum aceasta

Descoperirea nu este surprinzătoare, a spus Veni, deoarece sudul Chinei găzduiește topografie carstică, un peisaj predispus la doline dramatice și peșteri parcă desprinse din altă lume.

Peisajele carstice sunt formate în primul rând prin dizolvarea rocii de bază, a spus Veni. Apa de ploaie, care este ușor acidă, preia dioxidul de carbon pe măsură ce trece prin sol, devenind și mai acidă. Apoi se prelinge și curge prin crăpăturile din roca de bază, lărgindu-le încet în tuneluri și goluri.

De-a lungul timpului, dacă o cameră a peșterii devine suficient de mare, tavanul se poate prăbuși treptat, deschizând doline uriașe.

„Din cauza diferențelor locale de geologie, climă și alți factori, felul în care apare la suprafață carstul poate fi destul de diferit”, a spus el.

„Așadar, în China există acest carst incredibil de spectaculos din punct de vedere vizual, cu doline enorme și intrări uriașe în peșteri și așa mai departe. În alte părți ale lumii, mergi pe carst și nu observi nimic. Dolinele pot fi destul de mici, de doar un metru sau doi în diametru. Intrările în peșteri pot fi, de asemenea, mici, fiind nevoie să te strecori ca să poți intra în ele”, continuă el.

Peisajul carstic este des întâlnit

De fapt, 25% din suprafața Statelor Unite e formată din carst sau pseudocarst, care prezintă peșteri sculptate de alți factori decât dizolvarea, cum ar fi vulcani sau vânt, a spus Veni. Aproximativ 20% din suprafața pământului este formată din unul dintre aceste două peisaje bogate în peșteri.

Noua descoperire a avut loc în regiunea autonomă Guangxi Zhuang, lângă satul Ping’e din judeţul Leye, potrivit Xinhua. Guangxi este cunoscut pentru fabuloasele sale formațiuni carstice, care variază de la doline la stâlpi de stâncă și la poduri naturale și i-au câștigat regiunii desemnarea drept patrimoniu mondial UNESCO.

De ce sunt importante dolinele?

Această dolină uriașă din China are la interior 306 de metri lungime și 150 de metri lățime, a declarat Zhang Yuanhai, inginer senior la Institutul de Geologie Carstică din China.

Cuvântul mandarin pentru astfel de doline enorme este „tiankeng”, sau „groapă cerească”, iar fundul dolinei părea într-adevăr venit dintr-o altă lume.

Chen Lixin, care a condus echipa de expediție în peșteră, a declarat că tufișul dens de pe podeaua dolinei era la fel de înalt ca umerii unei persoane. Peșterile și dolinele carstice pot oferi o oază pentru viață, a spus Veni.

Această dolină uriașă din China ar putea ascunde specii necunoscute

„Nu aș fi surprins să aflu că există specii găsite în aceste peșteri care nu au fost niciodată raportate sau descrise de știință până acum”, a spus Lixin.

Într-o peșteră din vestul Texasului, a spus Veni, ferigile tropicale cresc din abundență; sporii ferigilor au fost aparent duși în acel loc de liliecii care migrează în America de Sud și Centrală.

Nu numai că dolinele și peșterile oferă un refugiu pentru viață, ci sunt și o conductă către acvifere sau depozite adânci de apă subterană. Acviferele carstice oferă singura sau principala sursă de apă pentru 700 de milioane de oameni din întreaga lume, a spus Veni. Dar sunt ușor de accesat și de epuizat sau de poluat.

„Acviferele carstice sunt singurele tipuri de acvifere care pot fi poluate cu deșeuri solide. Am scos baterii de mașini și caroserii, și butoaie de Dumnezeu-știe-ce și sticle de Dumnezeu-știe-ce din fluxul activ al peșterii”, a spus Veni.

Noua descoperire aduce numărul de doline din județul Leye la 30, potrivit Xinhua. Aceiași cercetători au descoperit anterior zeci de doline în provincia Shaanxi din nord-vestul Chinei și un grup de doline interconectate în Guangxi, potrivit China Daily.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit ce-l ucide pe cel mai mare pește din lume

„Plantele extreme”, care cresc atunci când sunt stresate

Ce legătură există între insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare? Răspunsul e unul îngrijorător

Oamenii de știință au identificat cele mai extreme valuri de căldură înregistrate vreodată la nivel global

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase