Home » Istorie » Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii

Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii

Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.05.2022

Peșterile Guyaju sunt un complex de peșteri în formă de fagure de miere, sculptate în stâncă, pe panta muntelui Tianhuang din districtul Yanging, din China.

Situl a fost descoperit pentru prima dată în 1984, în apropierea satului Dongmenying, în timpul unui studiu efectuat de Biroul de gestionare a relicvelor culturale din județul Yanqing.

De atunci, Guyaju a fost înregistrat la unitatea națională de protecție a relicvelor culturale cheie, cel mai înalt nivel de protecție aprobat de Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze pentru relicvele culturale imobile, scrie HeritageDaily.

Guyaju este situat în marginea nordică a bazinului Yanqing-Fanshan, o regiune geologică formată din granit vechi de 110 milioane de ani, care s-a format atunci când magma a intruzionat în sus prin cantități mari de rocă.

Constructorii au profitat de caracteristicile expuse ale granitului pentru a construi o rețea complexă de 350 de camere tăiate în peretele de rocă într-un sistem de 117 peșteri.

117 peșteri și 350 de camere

Camerele au în general 1,8 metri înălțime și sunt dispuse în plan dreptunghiular sau pătrat, variind de la locuințe cu o singură cameră, la locuințe mai mari cu mai multe camere, pe mai multe niveluri.

Multe locuințe conțin mobilier cioplit în piatră: de la un pat, la suporturi pentru lămpi, compartimente de depozitare, mese de piatră, o sobă și un coș de fum.

Camerele erau interconectate cu o rețea de pasaje verticale și orizontale, care făceau legătura între zonele rezidențiale superioare și nivelurile inferioare folosite pentru adăpostirea animalelor și pentru staționarea cailor.

Cel mai mare și mai complicat complex de la Guyaju se numește „Guantangzi”, care înseamnă „Templul de aur”, o colecție de 8 camere împărțite pe două etaje. La intrare se află doi stâlpi sculptați ornamental care duc într-o cameră folosită pentru adunări comune sau ceremonii religioase.

Originile celui care a construit Guyaju sunt un mister

Arheologii nu au reușit să recupereze materiale organice pentru o datare fiabilă și nici nu există fresce sau sculpturi în sistemul de peșteri.

Unii cercetători sugerează că situl a fost fondat de către Kumo Xi, numiți și Tatabi, un popor mongol de stepă care a existat în urmă cu mai bine de 1.000 de ani. Kumo Xi s-au angajat în mai multe conflicte cu dinastii chineze și triburi khitan, care au dus la o serie de înfrângeri dezastruoase și la prăbușirea teritoriului Kumo Xi în favoarea dinastiei Liao din China, condusă de Khitan.

Alte teorii sugerează că, de fapt, complexul a fost un grânar construit în timpul dinastiei Tang (618 – 907 d.Hr.) sau că a servit drept garnizoană pentru soldați în timpul dinastiei Han (202 î.Hr. – 220 d.Hr.).

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum au ajuns în Europa strămoșii noștri din Africa? Descoperirea dintr-o peșteră schimbă povestea

Un turist american a descoperit un vas de lut vechi de 5.000 de ani într-o peșteră din Deșertul Iudeei

„Copilul întunericului” – un strămoș al oamenilor de acum 40.000 de ani, descoperit într-un pasaj îngust dintr-o peșteră

Descoperire importantă în Peștera Romanelli, din Italia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase