Home » Natură » Valurile de căldură înrăutățesc tulburările mintale. Iată de ce!

Valurile de căldură înrăutățesc tulburările mintale. Iată de ce!

Valurile de căldură înrăutățesc tulburările mintale. Iată de ce!
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.08.2022

Valurile de căldură au un impact uriaș asupra sănătății noastre fizice și nu numai. De obicei, medicii se tem de ele, deoarece camerele de urgență se umplu rapid de pacienți care suferă de deshidratare, delir și leșin. Studii recente sugerează o creștere cu cel puțin 10% a vizitelor la spitale în camerele de urgențe în zilele în care temperaturile ating sau depășesc anumite limite de temperatură.

Creșterea temperaturii poate, de asemenea, agrava simptomele la cei cu afecțiuni de sănătate mintală. Valurile de căldură, precum și alte evenimente meteorologice, cum ar fi inundațiile și incendiile, au fost legate de o creștere a simptomelor de depresie la persoanele  care siferî de această afecțiune și de o creștere a simptomelor la cei cu tulburări de anxietate generalizată.

Există de asemenea, o legătură între temperatura ridicată zilnică și tentativele de sinucidere. Mai mult, pentru fiecare creștere cu 1℃ a temperaturii medii lunare, decesele legate de sănătatea mintală cresc cu 2,2%. Creșterile de umiditate relativă duc, de asemenea, la o creștere a ratei de sinucidere, indică The Conversation.

Factorii de umiditate și temperatură

Umiditatea și temperatura, ambele se schimbă ca urmare a schimbărilor climatice induse de om, au fost asociate cauzal de o creștere a episoadelor maniacale la persoanele cu tulburare bipolară. Această stare a bolii cauzează leziuni semnificative și poate duce la spitalizare pentru psihoză și gânduri de suicid.

Alte probleme sunt puse de faptul că eficacitatea medicamentelor importante utilizate pentru tratarea bolilor psihice poate fi redusă de efectele căldurii. Știm că multe medicamente cresc riscul de deces cauzat de căldură.

De exemplu, medicamentele pentru tratarea diferitelor forme de psihoză, care pot suprima setea, duc la deshidratarea oamenilor. Unele medicamente vor funcționa diferit în funcție de temperatura corpului și de cât de deshidratată este persoana, cum ar fi litiul, un stabilizator de dispoziție foarte puternic și utilizat pe scară largă, prescris frecvent persoanelor cu tulburare bipolară.

Gândire încețășată și comportament agresiv

Valurile de căldură pot afecta sănătatea mintală și capacitatea de a gândi și raționa a persoanelor a persoanelor fără o formă anterioară a acestor afecțiuni. Cercetările arată că zonele creierului responsabile de încadrarea și rezolvarea sarcinilor cognitive complexe sunt afectate de stresul termic. Un studiu efectuat de studenți din Boston a constatat că cei aflați în camere fără aer condiționat în timpul unui val de căldură au avut rezultate cu 13% mai proaste decât colegii lor la testele cognitive și au avut un timp de reacție cu 13% mai lent.

Credit foto: Pixabay

Atunci când oamenii nu gândesc clar din cauza căldurii, este mai probabil să devină frustrați, iar acest lucru, la rândul său, poate duce la agresivitate. Există dovezi solide care leagă căldura extremă cu o creștere a criminalității violente. Chiar și doar o creștere cu unul sau două grade Celsius a temperaturii ambientale poate duce la o creștere cu 3-5% a atacurilor.

Până în 2090, se estimează că schimbările climatice ar putea fi responsabile pentru o creștere cu până la 5% a tuturor categoriilor de infracțiuni, la nivel global. Motivele acestor creșteri implică o interacțiune complexă a factorilor psihologici, sociali și biologici. De exemplu, o substanță chimică a creierului numită serotonină, care, printre altele, ține sub control nivelurile de agresivitate, este afectată de temperaturile ridicate.

Zilele călduroase pot influența eco-anxietatea

Zilele caniculare pot, de asemenea, exacerba anxietatea ecologică. În Marea Britanie, 60% dintre tinerii chestionați au spus că sunt foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice. Peste 45% dintre cei chestionați au spus că sentimentele legate de climă le-au afectat viața de zi cu zi.

Există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre interacțiunea complexă și buclele de feedback dintre schimbările climatice și sănătatea mintală, în special efectele valurilor de căldură.

Dar ceea ce știm este că jucăm un joc periculos cu noi înșine și cu planeta. Valurile de căldură și efectele pe care le au asupra sănătății noastre mintale ne reamintesc că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne ajuta pe noi înșine și pe generațiile viitoare este să acționăm asupra schimbărilor climatice.

Vă mai recomandăm și:

Resursele de apă vor deveni mai puțin predictibile odată cu schimbările climatice

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Schimbările climatice pun în pericol 4% din PIB-ul mondial. Care sunt cele mai afectate țări?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase