Home » Știință » Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Publicat: 10.07.2022

Legătura dintre poluarea aerului și bolile autoimune tocmai a devenit mai clară datorită unui studiu masiv care a analizat dosarele de sănătate a peste 6 milioane de canadieni.

Condus de cercetătorul în domeniul sănătății publice Naizhuo Zhao de la Universitatea McGill, studiul a constatat că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta lupus, sindromul Sjogren, sclerodermie și alte boli autoimune sistemice mai puțin frecvente.

Aceste afecțiuni sunt adesea eclipsate de boli autoimune precum artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și scleroza multiplă (SM), care sunt mai răspândite. Dar cercetările arată că bolile autoimune sunt în creștere la nivel mondial și, cu aproximativ 80 de afecțiuni autoimune care afectează împreună milioane de persoane la nivel global, acestea impun un tribut teribil.

În bolile autoimune, sistemul imunitar al organismului o ia razna și, în funcție de boală, celulele imunitare pot ataca din greșeală celulele din tot corpul: din piele, intestin, organe, celule nervoase, articulații sau țesuturi conjunctive.

Bolile autoimune sunt în creștere la nivel mondial

Modul în care poluarea atmosferică intervine în sistemele organismului (în afară de iritarea plămânilor) sau acționează asupra factorilor genetici de bază nu este în întregime clar. Dar se crede că inhalarea în timp a poluanților atmosferici declanșează o inflamație sistemică în tot corpul, ceea ce poate duce la boli autoimune.

În noul studiu, publicat în Arthritis Research & Therapy, Naizhuo Zhao și colegii săi cercetători de la Universitatea McGill au analizat dosarele de sănătate a peste 6 milioane de locuitori din Quebec.

Astfel, ei au descoperit o asociere pozitivă între debutul bolii autoimune și particulele din poluarea atmosferică – mai exact, particulele fine cu dimensiunea de 2,5 micrometri sau mai puțin, numite PM2,5, care au fost legate anterior de afecțiuni cardiace și pulmonare cronice.

Persoanele participante la studiu aveau dosare de sănătate care se întindeau pe o perioadă de cel puțin patru ani (în medie 10 ani), timp în care aproximativ 32.200 de persoane au fost diagnosticate cu o boală autoimună sistemică.

Legătura dintre debutul bolii autoimune și particulele din poluarea atmosferică

Cercetătorii au ajustat în funcție de vârstă, sex, statut socio-economic și dacă oamenii locuiau în zone urbane sau rurale.

Deși riscul crescut de boală autoimună în cazul expunerii la poluarea aerului a fost ușor, ceea ce este îngrijorător este faptul că Quebecul are, în general, niveluri de poluare a aerului cu mult sub standardele de calitate a aerului impuse de guvernul canadian. Ceea ce este un alt mod de a spune că până și nivelurile „scăzute” de poluare a aerului par a fi dăunătoare pentru sănătate.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre diferitele forme de poluare a aerului, în special ozonul, un poluant nociv, și bolile autoimune, spun cercetătorii.

În plus, analiza nu a inclus date despre alte gaze, cum ar fi monoxidul de carbon sau dioxidul de sulf, care provin din arderea combustibililor fosili.

Milioane de decese premature ar putea fi prevenite în fiecare an la nivel mondial

Estimări recente sugerează că milioane de decese premature ar putea fi prevenite în fiecare an la nivel mondial dacă am elimina treptat combustibilii fosili și am face schimbări în transporturi și în industria grea pentru a reduce poluarea aerului.

Pentru că nu doar riscul de boli autoimune este agravat de poluarea aerului. Un alt studiu publicat recent în PLOS Global Public Health arată că o calitate slabă a aerului crește riscul de a dezvolta două sau mai multe boli cronice.

Analiza, realizată pe aproximativ 19.000 de adulți în vârstă chestionați cu privire la starea lor de sănătate pe parcursul a patru ani, împreună cu date istorice prin satelit privind nivelurile de PM2,5 din 125 de orașe chinezești, este realizată de Kai Hu, absolvent în domeniul sănătății populației, și colegii săi de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie.

În acest caz, cercetătorii au descoperit că, în rândul adulților în vârstă de 45 de ani și peste, o expunere cumulată mai mare la PM2,5 a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta mai multe boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile pulmonare, scrie Science Alert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au găsit legăturile dintre poluarea solului și bolile de inimă

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?

9 milioane de oameni, uciși de poluare în fiecare an. Care sunt cele mai afectate țări?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase