„Vânătorii” de furtuni arctice. Ce încearcă să facă climatologii?

22 08. 2022, 16:00

Cercetătorii de la Universitatea din Reading, Anglia „vânează” furtunile arctice peste gheața mării, la nord de Norvegia.

Echipa de oameni de știință, alături de un pilot specialist, încearcă să piloteze avioanele de cercetare prin cicloanele de vară, la un nivel foarte scăzut.

Măsurătorile obținute vor contura o imagine a modului în care furtunile interacționează cu gheața mării, indică BBC.

„Acestea sunt sisteme meteorologice majore din Arctica”, explică profesorul John Methven. „Pot împrăștia gheața în jur foarte rapid și având ca rezultat disiparea acesteia”.

Un proces cu două sensuri

Trecerea cicloanelor declanșează un proces cu două sensuri, explică John Methven, meteorolog de la Reading University. Furtunile afectează gheața, în timp ce, simultan, rugozitatea gheții, temperatura și mișcarea influențează modul în care se comportă furtunile arctice.

„Această interacțiune este probabil cea mai slabă verigă din modelele noastre de prognoză a vremii și climei arctice”, adaugă profesorul Methven.

Pentru a surprinde interacțiunea dintre furtună și gheață, zborurile de cercetare trebuie să fie adesea la mai puțin de 100 metri deasupra gheții de mare în sine, adaugă studentul doctoral Hannah Croad.

„Nu putem avea stații meteo pe gheață”

„Și odată cu schimbările climatice și gheața care se subțiază, vom avea mai multă activitate umană, mai multe transporturi maritime, în această regiune. Așa că este nevoie de prognoze mai precise”.

Folosind instrumentele de la bordul avionului, echipa, inclusiv cercetători de la Universitatea din East Anglia și British Antarctic Survey, va măsura viteza vântului, dispunerea norilor și turbulența, zburând direct prin ciclonii arctici.

Profesorul Methven a studiat ciclonii de mai bine de un deceniu, dar spune că acesta este primul experiment cu avionul care vizează ciclonii arctici de vară.

Mediul arctic este în continuă schimbare

„Arctica se schimbă rapid ca urmare a încălzirii globale induse de om”, a spus el. „Și întinderea gheții Marii Arctice s-a redus dramatic în timpul verilor, începând cu anii 1990.

„Gheața era chiar lângă coasta din Svalbard și în ultimele două decenii s-a retras cu adevărat”, spune el. „Acum, marginea gheții marine este la aproape 400 km de aici.”

Această schimbare și faptul că gheața mai subțire este mult mai mobilă și mai dinamică este de așteptat să aibă, de asemenea, un impact asupra comportamentului ciclonilor arctici. „Trebuie să înțelegem asta, să înțelegem atât vremea, cât și clima”.

Vă mai recomandăm și:

Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend

Cel mai puternic ciclon înregistrat vreodată în Golful Bengal va lovi în curând țări afectate de COVID-19

Ciclonul tropical Blake este aşteptat să lovească vestul Australiei

Un ciclon asemănător cu cel din Grecia ar putea ajunge şi în România. Anunţul directorului ANM