Home » Natură » Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend

Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend

Publicat: 18.06.2021

Știrile acestor zile de iunie sunt toate legate de faptul că în acest weekend țara noastră va fi „lovită” de un ciclon născut în Marea Neagră și care va aduce mai ales ploi abundente.

Specialiștii de la Prognoze Meteo și Climatologie și Prognoze Globale încearcă , în acest scurt material, să explice cât de ciclon” este, de fapt, „monstrul” de pe mare care, în mod sigur, ne va strica orice planuri de vacanță de Rusalii.

Ce avem, de fapt, în Marea Neagră: ciclon sau depresiune?

Deși, la nivel de imagine, arată fotogenic, chiar ca un ciclon supărat, la nivelul țării noastre și deasupra bazinului Mării Negre acționează un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa.

Apariția sa nu este deloc surprinzătoare, este strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, nucleu rece care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, care a adus ploi consistente, instabilitate care va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.

De ce avem parte de ploi atât de abundente?

Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că, atunci când i se oferă ocazia, potențează cantitățile de precipitații estimate mai ales pentru sudul și estul țării, fiind un furnizor perfect de umiditate.

Fix asta face și acum, ajutată și de prezența unor linii de convergență și a unui front de ocluziune, front care se va manifesta, tot în estul și sud-estul țării, pe parcursul zilei de vineri.

Ciclonul din decembrie 2012

Unul din cei mai periculoși cicloni care au ajuns în Marea Neagră și care a produs fenomene meteo periculoase și severe este cel din prima parte a zilei de 3 decembrie 2012, când a determinat rafale de vânt și de peste 100 km/h iar valurile Mării Negre au ajuns și la 6 – 7 metri înălțime.

Vă recomandăm să citiți și:

Legende antice celebre precum Atlantida şi Marele Potop au avut la bază evenimente reale

Cele mai cumplite dezastre naturale

Imagini incredibile din spaţiu arată ”ciclonul bombă” care loveşte coasta estică a Statelor Unite

Temperatură record în Valea Morții. Este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată pe Terra

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase