Home » Natură » Test de cultură generală. Câte aripi are o albină?

Test de cultură generală. Câte aripi are o albină?

Publicat: 28.09.2022

Albina, deși de dimensiuni mici, este o creatură complexă și sofisticată. Este o insectă perfect adaptată la mediul în care trăiește, permițându-i să coexiste cu alte viețuitoare într-un echilibru delicat, evoluat de-a lungul a milioane de ani.

În cazul anatomiei albinelor, fiecare element are un scop clar și bine definit, reflectând chiar și diferențele de roluri între albinele lucrătoare, trântorii și regina. Corpul albinei este împărțit în 3 secțiuni – capul, toracele și abdomenul. Fiecare secțiune are un scop propriu și sprijină funcțiile părților corpului atașate.

Capul este prevăzut cu ochi, antene, mandibule și un creier minuscul, scrie PerfectBee.

Toracele este baza pentru picioare și aripi. Abdomenul conține acul, glandele de ceară și organele de reproducere. Împreună, acestea formează exoscheletul albinei – un ,,schelet extern”. Acesta este acoperit în mare parte de un strat de păr pentru a ajuta albina să culeagă polenul și să-și regleze temperatura corpului.

Anatomia albinei are o eficiență uimitoare

Antenele de pe capul albinei formează o centrală senzorială, asigurând o funcție pentru simțul tactil, mirosul, gustul și chiar o formă unică de auz al albinei.

În mod curios, masculii au 13 segmente care alcătuiesc fiecare antenă, în timp ce femelele au 12. În ambele cazuri, există o „articulație” asemănătoare unui cot de-a lungul antenei.

Pentru atingere, antenele sunt prevăzute cu mecanoreceptori. Simțul tactil este un beneficiu destul de evident al antenelor, dar, spre surprinderea oamenilor de știință, se pare că acestea oferă și simțul auzului.

Timp de mulți ani s-a crezut că albinele – în ciuda faptului că au un set aproape magic de simțuri primare – nu sunt capabile să audă. Într-adevăr, urechea tradițională bazată pe presiune, ca la oameni, este absentă. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost confuzi de ce unele studii au sugerat că albinele răspundeau într-adevăr la sunete.

Cum aud albinele dacă nu au urechi?

Dar ele pot „auzi” prin antenele lor. Antenele dispun, de asemenea, de receptori de mirosuri, deși nu sunt singura parte a anatomiei albinelor care poate detecta mirosurile. Numai în antene, albinele au un număr impresionant de 170 de receptori de mirosuri, ceea ce le conferă un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat.

De asemenea, albinele își folosesc antenele pentru a comunica cu alte albine, prin atingere.

Albinele posedă două seturi de ochi – compuși și simpli. Ochii mari pe care îi observați atunci când priviți o albină sunt ochi compuși.

Fiecare ochi compus este alcătuit din mai multe unități oculare. Aceste unități recepționează o imagine separată și transferă informațiile către creier, unde sunt asamblate într-o singură imagine. Acest proces ajută, de asemenea, la capacitatea albinei de a vedea lumea în lumină polarizată.

Aripile anterioare, mult mai mari decât cele posterioare

Toracele este secțiunea mediană a albinei și se concentrează în principal pe locomoție. Toracele are șase picioare și două perechi de aripi. Mușchii din torace permit albinei să controleze mișcarea aripilor în timpul zborului. Contracțiile rapide ale mușchilor produc mișcarea vioaie a aripilor.

Aripile unei albine pot purta insecta prin aer. Acestea sunt dispuse în două perechi, astfel că albinele au în total patru aripi.

Aripile anterioare sunt mult mai mari decât cele posterioare, dar ambele ajută la zbor. Decolarea are loc deoarece fiecare aripă este răsucită ca o elice în timpul mișcărilor de urcare și coborâre.

Viteza este îmbunătățită de mușchii cu pulsații rapide situați în torace. În plus, ea are trei perechi de picioare care se împart în șase segmente, ceea ce o face foarte flexibilă. Picioarele din față sunt special concepute pentru a curăța antenele, în timp ce picioarele din spate au o secțiune dedicată acumulării polenului, numită coș de polen.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pesticidele distrug creierul albinelor până când acestea nu se mai pot deplasa în linie dreaptă

De ce mor albinele atunci când ne înțeapă, dar viespile nu?

Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare

Un efect foarte ciudat este produs atunci când albinele zboară peste o suprafață oglindită

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase