Home » Știință » Păsările și albinele, secretul pentru o cafea mai bună?

Păsările și albinele, secretul pentru o cafea mai bună?

Publicat: 11.04.2022

Un nou studiu constată că boabele de cafea sunt mai mari și mai abundente atunci când păsările și albinele fac echipă pentru a proteja și poleniza plantele de cafea.

Fără aceste ajutoare înaripate, cultivatorii de cafea ar înregistra o scădere de 25% a randamentului culturilor, ceea ce ar însemna o pierdere de aproximativ 1.066 de dolari pe hectar de cafea.

Acest lucru este important pentru industria cafelei, de 26 de miliarde de dolari.

Studiul este primul care arată, prin intermediul unor experimente desfășurate la 30 de ferme de cafea, că, de fapt, contribuțiile naturii – în acest caz, polenizarea albinelor și combaterea dăunătorilor de către păsări – sunt mai mari decât contribuțiile individuale.

Cum ajută păsările și albinele producția de cafea?

„Până acum, cercetătorii au calculat, de obicei, beneficiile naturii separat”, spune autorul principal Alejandra Martínez-Salinas de la Centrul de Cercetare Agricolă Tropicală și de Învățământ Superior (CATIE).

„Natura este un sistem interactiv, plin de sinergii și compromisuri importante. Noi arătăm importanța ecologică și economică a acestor interacțiuni, într-unul dintre primele experimente de acest tip.”

„Aceste rezultate sugerează că evaluările anterioare ale serviciilor ecologice individuale – inclusiv eforturile globale majore – ar putea subestima de fapt beneficiile pe care biodiversitatea le oferă agriculturii și bunăstării umane”, spune Taylor Ricketts de la Institutul Gund pentru Mediu al Universității din Vermont.

„Aceste interacțiuni pozitive înseamnă că serviciile ecosistemice sunt mai valoroase împreună decât separat.”

Fără păsări și albine, producția a scăzut cu 25%

Pentru experiment, cercetătorii din America Latină și SUA au manipulat plantele de cafea din 30 de ferme, excluzând păsările și albinele.

Aceștia au testat patru scenarii cheie: doar activitatea păsărilor (combaterea dăunătorilor), doar activitatea albinelor (polenizare), nicio activitate a păsărilor și albinelor și, în cele din urmă, un mediu natural, în care albinele și păsările erau libere să polenizeze și să mănânce insecte.

Studiul arată că efectele pozitive combinate ale păsărilor și albinelor asupra rodirii, greutății și uniformității fructelor – factori-cheie pentru calitate și preț – au fost mai mari decât efectele lor individuale. Fără păsări și albine, producția medie a scăzut cu aproape 25%, evaluată la aproximativ 1.066 de dolari pe hectar.

„Speciile care ne susțin viața și mijloacele de trai”

„Un motiv important pentru care măsurăm aceste contribuții este acela de a ajuta la protejarea și conservarea numeroaselor specii de care depindem și pe care, uneori, le luăm ca fiind de la sine înțelese”, spune Natalia Aristizábal, doctorandă la Institutul Gund pentru Mediu, potrivit Phys.org. „Păsările, albinele și milioane de alte specii ne susțin viața și mijloacele de trai, dar ele se confruntă cu amenințări precum distrugerea habitatului și schimbările climatice.”

Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale studiului a fost faptul că multe păsări care asigură controlul dăunătorilor la plantele de cafea din Costa Rica au migrat mii de kilometri din Canada și SUA.

Echipa studiază, de asemenea, modul în care schimbarea peisajelor agricole are un impact asupra capacității păsărilor și albinelor de a furniza beneficii pentru producția de cafea.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Vești bune pentru iubitorii de cafea. Consumul zilnic poate fi benefic pentru inimă

5 obiceiuri pe care toți iubitorii de cafea ar trebui să le aplice pentru o viață mai lungă

Un bărbat a murit din cauza unei supradoze de cofeină. Cât de multă cafea a băut?

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase