Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce mor albinele atunci când ne înțeapă, dar viespile nu?

De ce mor albinele atunci când ne înțeapă, dar viespile nu?

Publicat: 11.06.2022

Este o legendă des vehiculată, potrivit căreia dacă o albină te înțeapă, insecta va muri. Dar este această poveste, prezentată celor mai mulți dintre noi în copilărie, adevărată?

„Există aproximativ 20.000 de specii de albine pe glob și nu toate înțeapă”, a declarat Allyson Ray, doctorand în bioștiințe moleculare, celulare și integrative la Penn State, pentru Live Science.

„Există un grup de albine numite albine fără înțepătură (tribul Meliponini), precum și albinele miniere (familia Andrenidae), care au înțepături, dar sunt atât de reduse încât sunt în mare parte ineficiente.”

Există peste 500 de specii de albine fără înțepătură, care se găsesc în principal la tropice. În loc să înțepe, ele mușcă, „și au frecvent intrări elaborate în cuiburi pentru a descuraja invadatorii”, a declarat Nicholas Naeger, biolog la Washington State University, care studiază albinele de peste două decenii.

Dar ce se întâmplă cu acele albine care înțeapă?

„Albinele de miere vor muri cel mai adesea ca o consecință a înțepăturii”, a spus Ray. Albinele de miere – din care există aproximativ 10 specii, potrivit lui Naeger – nu au tendința de a muri atunci când înțeapă alte insecte sau păianjeni, ceea ce tinde să se întâmple doar dacă albina crede că stupul său este invadat.

Acest lucru se datorează faptului că, în general, înțepătura este capabilă să străpungă exoscheletul relativ subțire al insectei și poate fi extrasă fără a suferi daune.

Cu toate acestea, pielea umană este mult mai groasă decât exoscheletul celor mai multe insecte, ceea ce înseamnă că „înțepăturile rămân înțepenite”, a spus Ray.

„Atunci când albina zboară după ce a înțepat o persoană, înțepătura rămâne, iar organele intestinului sunt smulse și detașate, spintecând efectiv”, a explicat Ray. Albina, acum cu o gaură în abdomen, „ar putea trăi câteva ore după înțepătură, dar în cele din urmă va ceda în urma pierderii de lichide și a insuficienței organelor interne”, a adăugat Naeger.

Unele albine sunt capabile să supraviețuiască după ce te-au înțepat

Naeger a efectuat cândva cercetări pentru a confirma că albinele sunt incapabile să supraviețuiască după ce au înțepat o țintă umană.

Cu toate acestea, alte albine sunt capabile să supraviețuiască după ce au înțepat un om, deoarece au înțepături diferite de cele ale albinelor de miere. Bondarii au un „înțepător neted și, prin urmare, sunt capabili să înțepe de mai multe ori fără să moară”, a spus Ray.

Alte insecte, cum ar fi viespile, au un înțepător la fel de neted, ceea ce le permite să atace o țintă de mai multe ori fără a muri. Având în vedere acest lucru, ce încurajează albinele să treacă la ofensivă?

„Albinele de miere, ca majoritatea albinelor, sunt timide atunci când sunt departe de stup și nu au nimic de protejat”, a spus Naeger. „Singurele două moduri semnificative de a face ca o albină să te înțepe sunt să provoci înțepătura prin apucarea sau strivirea albinei, astfel încât aceasta să nu aibă opțiunea de a fugi, sau prin faptul că te apropii prea mult de cuibul său.”

Femelele, mult mai numeroase decât masculii

„Un număr semnificativ de înțepături de insecte care sunt puse pe seama albinelor sunt de fapt comise de viespi, care tind să fie mai îndrăznețe și mai agresive decât albinele”, a remarcat Naeger, potrivit Live Science.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că nu toți membrii speciilor de albine „înțepătoare” au de fapt capacitatea de a înțepa. „Orice albină care înțeapă va fi femelă, deoarece înțepătorul este de fapt un ovipozitor modificat”, sau un organ tubular prin care o insectă femelă își depune ouăle, a adăugat Ray.

Albinele femele tind să fie mult mai numeroase decât masculii lor. Potrivit unui studiu din 2019 publicat în revista PLOS One, populația medie de albine are un raport de aproximativ 5 la 1 între femele și masculi.

Având în vedere soarta cumplită care o așteaptă pe o albină odată ce înțeapă un om sau un alt mamifer cu pielea groasă, există vreo șansă ca albina să fie conștientă de rezultatul pe care îl va avea?

„Nu cred că albinele înțeleg că vor muri atunci când înțeapă, dar, în circumstanțele potrivite, sunt foarte dispuse să renunțe la viața lor pentru apărarea coloniei”, a concluzionat Naeger.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare

Un efect foarte ciudat este produs atunci când albinele zboară peste o suprafață oglindită

Păsările și albinele, secretul pentru o cafea mai bună?

Albinele pot supraviețui în sălbăticie însă nu este chiar atât de simplu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase